Tuesday, December 18, 2012

Ujian Fizikal Bomba

Assalamualaikum.

Salam Sejahtera ke atas kamu!

Wow dah setahun tak menulis.
Alhamdulillah dah selamat bergelar Puan Isteri sudah lebih 3 minggu.
Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.

Sebelum ni dah berkali kali terfikir nak share pengalaman melalui ujian fizikal bomba yang bagi aku memang pengalaman menarik. Last year. 
Macam ala ala jungle tracking gitu :p


Pertama sekali nak melalui ujian tu of course memohon melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).
Memang aku sangat berminat dengan unit beruniform coz smart. Ngeh ngeh.
Ujian yang dilalui ni adalah bagi jawatan Pegawai Penguasa Bomba KB41. Tapi rasanya semua jawatan pun akan melalui bentuk ujian yang sama.

Sebaik dipanggil menjalani ujian ni, aku ditemani housemate kerap jugak la ke taman Cyber untuk jogging, pada awalnya SAHAJA. Tapi makin dekat tarikh ujian, makin malas.heheh.

Ujian adalah pada hari Sabtu.
Cuti kerja start Khamis.
Jumaat ke Jabatan Bomba Kuantan.

Omang Aih!!Ramai yang datang training. Jam 3 petang. Panas + Nervous. 
Ujian yang paling ramai failed adalah ujian panjat tali.
Encik encik bomba yang ada sudi ajar aku. 
Tak sampai suku panjat, jatuh. OMG.OMG.Cane neh.
Balik umah sakit seluruh badan.
Malamnya mak ayah suruh makan banyak2 sebab BMI low.


Esoknya tawakkal jela =='
Pagi pagi ayah bawak gi makan breakfast berat2,sekali lagi usaha nak naikkan berat.

Sebaik sampai, memang ramai budak dah tunggu. Calon perempuan yang ada seramai 27 orang. And sepanjang menunggu, entah berapa kali dah berulang alik ke toilet. Minum air banyak sangat breakfast tadi. 

 Seeeeeeeeee. Tengok dari bawah ni macam pendek je kan tali ni. 4 meter setengah. Tapi bila dah kat atas, gayat juggeks!


 Perkara pertama yang pihak bomba lakukan adalah memeriksa fizikal.

1. BMI : Jika ada yang mengalami kurang berat, maybe anda boleh buat macam ni ; sebaik berat ditimbang, ketika tinggi diukur, bengkokkan sikit lutut untuk kelihatan rendah, tapi jangan obvious sgt. Maka balance la BMI. Got what i mean? Ngeh ngeh. BMI kalau tak lepas, maka sila lah balik awal. Time ni ada sorang calon perempuan yang sangat kurus. Ibu bapa yang menemani dia tolong merayu, akhirnya lepas. Tapi rayuan tersebut tak dilakukan depan pegawai SPA. Kawtim meh ~

2. Ujian Penglihatan : Pegawai bomba akan menguji penglihatan dari jauh (sama macam ujian kita biasa buat di klinik, yang tengok abjad kat dinding tu......). Kemudian ujian contact lense. Mereka akan check seorang demi seorang. 



3. Kawad kaki : Calon dikehendaki berkawad sejauh lebih kurang 3 atau 4 meter seorang bagi melihat keadaan kaki, tangan dan bahu.

4. Pemeriksaan bentuk badan : Calon wanita dikehendaki menanggalkan baju (dalam bilik) dan diperiksa oleh pegawai wanita. Tujuannya bagi memeriksa parut pembedahan, kecederaan badan dan...body allignment :p 

Apabila semua ni lepas,maka bermula lah ujian pertama. Panjat tali. Tak lepas ujian ni, maka failed seluruh ujian.
  Semua calon lelaki melepasi ujian ni. 
Tapi hanya beberapa calon wanita yang lepas. Of course me not included. Hahah! Setelah berjaya panjat 3/4m. Berenti amek nafas. Gedebuk jatuh  (==)'

Trust me, kasut yang betul paling membantu. Kitorang time ni pakat share kasut sorang calon tu,sebab kasut dia best & nasib baik dia sporting. Kasut ala ala Converse yang macam budak skolah pakai tu yang terbaik. Getah mencengkam baik pada tali.


Ujian kedua adalah mengangkat berat. Ketika ini bantuan diberikan kepada calon wanita. Kalau tak tolong rasanya ramai yang terlepas atas kaki .hehehe. Menurut pegawai bomba disitu, hanya ujian memanjat tali sahaja yang tak boleh ditolong.Sebab ujian panjat tali dilakukan betul betul depan pegawai SPA. Yang lain lain, kelonggaran diberikan. Wanita perlu mengangkat pemberat tersebut sehingga ke paras pinggang manakala bagi lelaki, perlu mengangkat melebihi paras  pusat.
Berat pemberat tu, I guess lebih kurang berat tong gas yang berisi hokeyh.

 Ujian ketiga adalah memanjat menara bomba. Alat keselamatan dipakaikan. 

Seterusnya, ujian bagi mengangkat tangga ni dengan balance. Nampak ringan, tapi berat actually.

Dan.... Ini je peserta wanita yang berjaya. Aku ni kira datang amek pic jela. Reporter. Hahah.

Sebaik sahaja menerima panggilan ujian fizikal begini, sila lah buat training di Balai terdekat dengan anda, sebab mereka memang open balai seminggu sebelum ujian ,sehingga lewat malam sekalipun.Pasti ada yang sudi memberi tunjuk ajar.

Sekian, bagi yang akan melalui semua ni, goodluck!  =)








164 comments:

  1. ALHAMDULILLAH SY DAH LEPAS UJIAN NIE SEMUA ...DAH F2F DENGAN PEGAWAI UNTUK DITEMUDUGA TAPI BELM REZEKI LG KOT SBB SEKARANG JADI SIMPANAN JER DALAM TEMPOH MASA SETAHUN

    ReplyDelete
  2. rase kecewa pn ade jgak sbab dah buat yg trbaeeek tp blm dterima tawaran lg

    ReplyDelete
  3. Saya pun calon simpanan jugak Kharul...mmg xda rezeki lagi tp skrg calon simpanan dah tukar status sampai ditawarkan jawatan tetap kan...insyaAllah ada rezeki dpt la surat. Aminn

    ReplyDelete
  4. en. asran & kharul ujian fizikal bila 2?

    ReplyDelete
  5. a ah..betul tu Asran..kawan sy juga dapat calon simpanan..n dia Tanya kat SPA calon simpanan bukan lg 1thn tp sehingga di tawarkan tetap..inshaaAllah akan dpt juga nt..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula gula2hatyku...at least calon2 simpanan masi boleh berharap ditawarkan jawatan...kawan awak calon simpanan jawatan apa?

      Delete
  6. sy pn calon simpanan jgk utk kb41...masih menunggu harapan..huhu

    ReplyDelete
  7. Asran:kawan sy calon simpann penguasa bomba kb41 jugak..klu ade ape2 berita share la ye..smpai skng dorg xda pgl lg..
    wan fuad:inshaaAllah ade jugak rezeki tu nt..:)

    ReplyDelete
  8. sy pn calon simpanan utk kb41.. yeke smpai ditawarkan ke jawatan tetap? bukan 1 tahun je ke?

    ReplyDelete
  9. tempoh sah laku calon simpanan spa bukan lagi setahun,tetapi sehingga dilantik tetap,mengikut tranformasi baru spa,check laman web spa untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete
  10. Insyaallah.. harap2 semua calon simpanan akan dipanggil nnt...

    ReplyDelete
  11. InsyaAllah kalau ada rezeki...sekarang ini calon2 KPSL KB41 dah tamat latihan. Dalam masa terdekat calon lantikan tetap juga akan tamat latihan. Lepas tu baru pengambilan baru akan dibuka. Seorang calon yang sama2 dgn saya time PPIB merupakan calon simpanan masa tu dan beberapa bulan lepas PPIB tu dia ditawarkan untuk jawatan KB41.

    ReplyDelete
  12. Salam Asran,

    Sy pn calon simpanan KB41. Mcm mana awk dpt info? harap2 kita semua calon simpanan dipanggil, insyaAllah kalau ada rezeki... Jangan pulak dia adakan pengambilan baru dah la, sy rasa ramai calon simpanan KB41..

    ReplyDelete
  13. ramai calon simpanan kb41 berforum kt sini...ke kita ni penah jumpa masa ppib d wakaf tapai..silap2 pernah satu group...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun tgh tunggu jawatan ini. harap2 ada rezeki..

      Delete
    2. Saya buat PPIB di Akademi Bomba Sabah...

      Delete
  14. Saya ada add dlm fb sorg ketua balai yg baru gak naik pangkat ke KB41...dia baru tamat kursus tu. InsyaAllah kita semua akan dapat sebab berdasarkan Pelan Transformasi SPA status calon simpanan sampai akan dilantik ke jawatan tetap...mustahil dorg nak simpan banyak2 calon simpanan.

    ReplyDelete
  15. sama la bebbb..aku pun..takt au laaaa..dgr citer mcm tue laaa..ape2 kita roger laaa

    ReplyDelete
  16. marlina ramli
    sy ada adik yg akan tamat latihan pd 7.10.13 ni utk kb17 yg dibuat sekali dgn kb41 di wakaf tapai. dl die jgk calon simpanan sblum di panggil utk lapor diri. sy ada suruh die tye jurulatih tentang pengambilan calon simpanan kb41 n die bgtau pengambilan @ rekrut utk kb41 hanya sekali setahun mmandangkan rekrut kb41 mkn masa yg lame so pengambilan bg calon simpanan kb41 ni mgkin tahun hadapan. sama2 la kite tggu yerr

    ReplyDelete
  17. oyeke....arap2 awal tahun depan dia dah stat panggil traning kan...doa je smua ye agar semua calon simpanan dipanggil..lg cpat lg bagus...:)

    ReplyDelete
  18. Anonymous: adik awk jadi calon simpanan berapa lame?

    ReplyDelete
  19. jd calon simpanan dlm 4 bulan jgk la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah training atau dah berkhidmat?

      Delete
    2. agak2 bile pelatih penguasa bomba diorang tamat latihan ekk.. ade sape2 tahu tak?

      Delete
  20. yang sy tahu, skang dorg tgh attachement kat HQ putrajaya.macam praktikal la.. dan akan tamat tengah bulan januari taun depan...huhu...

    ReplyDelete
  21. sudah masuk bulan disember...KB41 yg tgh attachment tu kira dah lps perbarisan tamat latihan ke belum lg tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blum lagi..dorg tamat latihan ptengahan bulan januari'14

      Delete
  22. Dh nk cukup 1 tahun dh.. blum dpt apa2 panggilan lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mybe tunggu sampai bln 12 ni kot...tnya yg calon simpanan dlu2, dorg ckap dekat setahun jgk tunggu...

      Delete
    2. tue laaa brooo..dah msk setahun dah nieeee.sabo je la kita

      Delete
  23. Adakah masih ada harapan utk kita? Mudahan ada rezeki kita semua...

    ReplyDelete
  24. ada la tu....aritu dpat keputusan simpanan pon dalam bln 28hb Dec..so ni dah almost setahun...dalam waktu terdekat ni jer kot...

    ReplyDelete
  25. sabo je la rakan2..... kb 41 ambilan 1 kali setahun..kb 29 ambilan 2 kali setahun...kb 17 pulak 3 kali setahun....

    ReplyDelete
  26. sabar2..tp agak2 bila next kemasukan utk kb41? thn lps bln 3 kan masuk baru ni...utk next kemasukan bln 3 jgk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk ke masukan kb41 tahun ni pd bulan feb lepas raya cina ri tu.. bkn bulan 3...

      Delete
  27. Replies
    1. mybe next kemasukan sama jgk bln 2 thn dpn...tu andaian kot..hehe

      Delete
  28. Yup..dia insyallah dalam bulan 2 akan masuk...semlm kb 17 intake 3/2013 baru lapor diri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tiap2 tahun ada pngambilan ke? Atau selang 1 tahun?

      Delete
    2. harap2 la setiap tahun....if selang memang lambat lagi ler tunggu...

      Delete
  29. sapa tahu bilangan calon simpanan penguasa bomba berapa orang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon call SPA then share2 la info di sini...kami nak tahu jgk...

      Delete
  30. dah cukup 1 tahun tempoh calon simpanan penguasa bomba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...xpa2..ada rezeki panggil jgk tu...(pujuk ati yg dah x sedap)

      Delete
  31. Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (Fire & Rescue Department of Malaysia) · 64,466 like this.
    5 hours ago ·

    Majlis Tamat Latihan Kursus Diploma Lanjutan Sains Kebombaan (KB41). Diploma Sains Kebombaan (KB29) dan Sijil Asas Sains Kebombaan (KB17)

    Adalah dimaklumkan bahawa Majlis Tamat Latihan Kursus Diploma Lanjutan Sains Kebombaan (KB41). Diploma Sains Kebombaan (KB29) dan Sijil Asas Sains Kebombaan (KB17) akan diadakan pada butiran seperti yang berikut :

    Tarikh : 23 Januari 2014 (Khamis)
    Masa : 8.30 pagi
    Tempat : Ibu Pejabat JBPM, Putrajaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dipanggil utk lapor diri lepas ni.. : )

      Delete
  32. tuelaaa....dah setahun menuggu nieee...

    ReplyDelete
  33. mohon sapa2 call akademi pasal next pgambilan...kot2 ada info terbaru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kate awk yg call... hehe

      Delete
    2. yoss...aku br col SPA..berkenaan bilangan tue tak tau la berapae.... then status kita nie ada good news la.... TUNGGU SEHINGGA DILANTIK...so...ermm.....same2 la kita yer...

      Delete
    3. sape tahu bilangan calon simpanan perempuan?

      Delete
    4. sy salah sorg calon perempuan.. ade sape2 lagi kt sini x?

      Delete
    5. br 2 org ppuan..

      Delete
    6. sy pun calon perempuan dari swk

      Delete
  34. Alhamdulillah... sekurang2nya peluang kita msih ada.. amin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah masih ada?? ....huhuhu

      Delete
    2. tunggu je la jawabnya...

      Delete
  35. macam xde intake je thun ni utk KB41 kan?

    ReplyDelete
  36. dari thn 2012 dtg PPIB and temuduga...akhir thn 2012 dpat simpanan, tunggu spanjang 2013...msuk 2014 masih sepi lg..sadis nya...

    ReplyDelete
  37. hahaha x silap aku physical test kite pun dh start buln nov 2011 lg dh.. lagi sadis.

    ReplyDelete
  38. sabar jela.. saya ada tnya seorg pegawai bomba, boleh kta berpngkat jgk la.. dia ckp skrg bomba sdg buat penyusunan semula untuk pegawai yg naik pngkat dr kb41 ke kb44.. kemungkinan kekosongan yg ditinggalkn kb41 akan diisi.. tp xtau lg bila.. hurmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekosongan kb41 tu pn mybe x byak kan...tgok dlm ni mcm ramai jer total simpanan....

      Delete
  39. Tadi geram2 call sumber manusia bomba sendiri..beritanya , so for belum ada hint untuk ada pengambilan lagi

    ReplyDelete
  40. senyap sunyi tanpa berita..hurmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. letih da mnunggu.. sy rs kite msh lg ade peluang selagi xde ujian fizikal utk pngambilan baru kb 41 diadakan..

      Delete
  41. lama ye la kan..huhu..bila la dia nk panggil ni..atleast klu bgtau tarikh pun ok la..huhu

    ReplyDelete
  42. Mcm dh xde pngambilan je, snyap sunyi...

    ReplyDelete
  43. last week ada call tnya spa...diorg ckap so far blom ada kekosongan lg...hmmmm

    ReplyDelete
  44. Kekosongan utk KB41... tunggu pencen la agknye..

    ReplyDelete
  45. Bila la nk pencen... huhuhu

    ReplyDelete
  46. mcm xda pengambilan je ni.. snyap terus, nnt msti bt ppib blk.. dh lama sgt

    ReplyDelete
  47. Agak2 paling lama calon simpnan ni smpai brape tahun ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Status calon simpanan skrg adalah Sehingga dilantik ke jawatan itu..

      Delete
  48. sy pun slh seorg calon perempuan.dh byk kali tnya kat peg.tp smuanya cam jnji kosong je

    ReplyDelete
  49. sy dh putus harap xnk mghrp lg nnti kcwa sgt2 jd nya huhu

    ReplyDelete
  50. Sy pn xpsti dgn status kita ni.. silap2 kna mohon semula.. aritu sy ada intrvew utk jwtn s41, ms intervew sy ada tnya kt panel SPA, datuk apa ntah, lupa plak.. hehe.. dia ckp byk jbtan yg xsokong calon simpanan lebih dr 2 tahun.. diorg ckp calon berkarat klu simpan lama2.. sy pn xpsti, len org kita tnya, len plak jwpn yg kita dpt..

    ReplyDelete
  51. Sy tgk dlm status pendftaran sy xda pn tulis status simpanan lantikan kt jwtn penguasa bomba kb41..

    ReplyDelete
  52. tu la pasal.baik kta jgn mghrp lg.dh bertahun menanti sejak dri ujian fizikal dulu klu mmg dorg nak kan kita mesti dorg dh ambik kta awal2 dulu.

    ReplyDelete
  53. hemm sedih kan. hanya tuhan dan calon simpanan yg tahu apa yg kta rasa

    ReplyDelete
  54. Sy rs kn.. lbih baik sapa2 atr kita contact ketua pngarah tnya ttg pngmbilan.. sbb pengambilan ni urusan jbtn bomba... yg sy tau, ms kita kt wakaf tapai aritu, pegwai pngmbilan spa ada bgtau yg terdpat 102 kekosongan utk jwtn kb41, calon simpanan dlm 70 lbih.. tp knp pngmbilan tahun lps cuma dlm 40 lbih org.. bkn 102... lgpn ketua pengarah bomba ada ckp nk wt pngambilan byk bg jbtan bomba.. tp apa pn xda..klu bleh direct trus dgn ketua pngarah bomba mntak pnjelasan..

    ReplyDelete
  55. Sy jd lebih tertekan mnunggu jwpan utk jwtan ini.. sy da bkahwin n sampai skrg sy still merancang supaya x hamil.sudah agak lama mnggu . Takot nanti bile sy hamil sy dpt panggilan utk lapor diri n masa tu plk sy x blh nk join rekrut.. itu yg sy takotkan.. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian kat awak, bagi sy lbih baik dimansuhkan sistem calon simpanan ni sbb mnyusahkan dan mengecewakan calon2 spt kita ni. kalau kompom dipanggil xpe penantian tu skurang2nya berbaloi tp mcmmana klu ianya hanya lah janji kosong semata2 hanya kita shj yg mengharap sdgkan jwpnnya negatif tak ke haru jdnya

      Delete
  56. Betul tu.. klu blh sy hanya nak tau status sebenar kite ni je.. Kalau betul kite akan dilantik.. tolng la bagitau tarikh.. kalau betul status calon simpanan ni dh berkarat at least inform la secra rasmi.. boleh jugak sy apply semula.. mmg sume calon simpnan jwtan lain pon mcm ni ke..simpan smpai 2-3 tahun.. haishhh kuciwa

    ReplyDelete
  57. kawan sy ada telefon jabatan bomba putrajaya..dia ada bgtau lpas raya nt mungkin dipanggil..tp ntahla...mcm mls nk percaya tp sama2 la kita tgu..huhu..

    ReplyDelete
  58. Insya-Allah... sy pn ada htr email kt ketua pengarah bomba ceritakan dilema kita ni.. tp smpai skrg blum ada jwpn.. hopefully, jwpnnya nnt positif la...

    ReplyDelete
  59. sy awal2 dulu rajin jg refer ngan peg. bomba yg sy kenal tanya info terbaru n mcm2 dia pun rajin juga tanya kwn2 dia pasal status kita ada kwn dia ckp mmg akn di panggil tp tarikh x kompom lg last2 snyap je smpi skrg.ada sorg kenalan kat fcbook dulu pun dia simpanan kb41 juga tp skrg dia dh dipanggil n dh berkhidmat dlm setahun ni lah.

    ReplyDelete
  60. Harap2 btul la ada panggilan lps raya nnt.. sy pn xpsti msih ada hrpn atau x... sma2lah kita berdoa.. kwn awak jd calon simpanan brp lama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau x silap lebih setahun camtu la dia pun lupa sbb lama sgt last2 dorg anta surat suruh lapor diri skrg dia attach kat putrajaya

      Delete
  61. Ramai btl yg masih menunggu ni. Maybe lebih baik jgn mengharap,sbb salah sorg calon yg berjaya lepas pd hari sy berujian ni pun sampai sekarang x dpt apa2 feedback. Kalau tak silap after 2 years, dikira perlu memohon semula

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kitorg sume ni same mcm kwn awk tu la.. sy ni berujian hari yg same dgn awk dl... blum dpt ape2 feedback lg.. tu yg tertye2 status tu..

      Delete
  62. bukan dia ckp xda had lg ke, dia ckp sehingga diserap ke jawatan tetap.

    ReplyDelete
  63. Assalamualaikum..saya calon simpanan jugak..tapi bgi pb kb17..alhmdllh tgl 15 jun lapor diri da..kalo bole..awak add la fb fram wakaf tapai..and then tanya,,akan d blas jugak tu..tgl 3 bulan 8 nnti..akan ada lagi kemasukan pelatih.tapi xtau la untuk gred berapa..bnykkn bdoa saudara n saudari..sekadar bkgsi cerita..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam... Tahniah ye.. Boleh sy tau awak simpanan kb17 brape lama tempoh jadi simpanan?

      Delete
    2. Dkat 7 bulan jugak la..lama jugak mnunggu..hehe

      Delete
    3. Owh selamat menjalani training ye nnti hehe.. Kami simpnan kb41 ni hampir 2 thun mnunggu. Xtau la ape nasib.. Mungkin belum smpai rezeki. Apa2 pon smoga maju jaya!

      Delete
    4. tahniah, awak ntviu dulu bila? dia panggil mcm mana ek? surat ke kol?

      Delete
    5. Hjg bulan 8 taun lalu..guna surat..semoga kalian pun berjaya..

      Delete
    6. Blh sy tau bile awk dapt surat panggilan tu?

      Delete
    7. Awal bulan 6

      Delete
  64. Salam, dari mana dapat info kemasukan 3hb ogos tu akan ada kemasukan???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapat tau dari staff akademi bomba..3 bulan 8 akan ada kmsukan..tapi x tau la bagi gred berapa..

      Delete
  65. tahniah. tumpang tanya, dia panggil mcm mana ek? pakai surat ke ko?

    ReplyDelete
  66. mcm ada harapan je dgr ada calon simpanan yg dh dipanggil melapor diri.

    ReplyDelete
  67. hihi..epi rase rpnye ade jgk yg senaseb ngn sy..sy calon simpanan untuk kb41 gak,dpt tau mase 28 dec2012.sy da putus harap da awal taun aritu bile mana jabatan bomba xde wat pengambilan utk kb41,tp semangat sy naek blk arini bile bc komen2 sedara sume.same2 la kite doa in sha allah sume yg jadi calon simpanan ni akan dipanggil bln 8 nanti.

    ReplyDelete
  68. Calon simpanan utk kb17 mmg akan dipanggil lapor dri.. sehingga habis calon simpanan... lps tu bru buat ujian fizikal len.. utk jwtan kb41 ni blum psti

    ReplyDelete
  69. kepada smua calon simpanan kb41 sama2lah kita bdoa smoga dipermudahkan segalanya dan dibukakan pintu rezeki utk kita smua xlama lg..Amin.

    ReplyDelete
  70. Anak sedara sy pn calon simpanan tp bg gred kb17 la... dlm tempoh 3,4 bln trus dipanggil lapor dri.. bilalah agaknya calon simpanan kb41 akan dipanggil ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak sedara awak ntviu bila?

      Delete
  71. hem, kb 17 cepat je di panggil lapor diri tp kb41 langsung xde brita. kb41 bkn jawatan yg ptg dlm bomba ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kb 17 mmg nk pakai ramai sbb tu slalu ade pengambilan br. Skrg ni pun byk balai2 bomba yg br buka.. lgpun rekrut kb 17 hya 3-4 bln dlm 1 thn blh 3 kali pngambilan.. pngambilan kb41 kn tggu kenaikan pangkat kb 41 skrg ni ke kb44.. bile dorg da naik pangkat br ada pgambilan kb41 yg br.. hmm

      Delete
  72. xtahu la, kalau betul ada pengambilan ogos ni, lepas raya ni mesti spa dh hantar surat. dh xlama dh ni nk msuk bln ogos. hrpla btul apa yg di kata diatas.. Amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betol tu kawan.. harap2 mcm tu la.

      Delete
  73. Eh betul ke ade pengambilan kb41 leps rya?? Ke kabar angin je ni? Ape2 pon gud luck ye korang sume. Yg mane BMI dh out tu sile2 la topup or buang mane terlebih or tekurng heheh

    ReplyDelete
  74. btul ke ni kwn? ade pngambilan utk kb41 lps raya? hem hrp2 la. klu btul kita yg kb41 akn dipanggil mesti kte sume ni akn jumpe time rekrut kn

    ReplyDelete
  75. ye ke x? mcm mna tahu... tanya la spa... spa snyap sunyi je tu... dlu masa ppib kata nk 102 org.. last2 yg pggl 42 org, tu pn tamat latihan tinggal 38 org je.. lupa dh nama pegawai spa perempuan tu... klau x blh tlefon tanya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btol tu... dulu ckp nk pkai rmai... tp amik xsmpai 40 org pn... yg dlm smpanan ni xtau la brp rmai lg... klu xslh pegawai spa tu bhgian pngambilan...

      Delete
  76. bad news la kwn2, saya bru dpt info dri sorg kwn dia tanya kat spa, spa kata tempoh utk calon simpanan skrg hanya utk 2 thn je berkuatkuasa 30 jun 2014

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada kenyataan rasmi x dari SPA tu sdiri?

      Delete
    2. yeke.. mcm2 la spa ni.. adui... btul ke ni???

      Delete
    3. STATUS PELAKSANAAN TRANSFORMASI SPA
      Tarikh Kemaskini 9 Januari 2014

      Perkara 32
      Pindaan Tempoh Sah Laku Calon Simpanan
      Tempoh sah laku calon simpanan bukan lagi setahun sebaliknya sehingga calon dilantik tetap.

      Delete
  77. Xpe.. Kite pon bukan genap 2 tahun lg smpai bulan disember.. Insyallah masih ad peluang... Kalau betul status kite dh x valid, sama2 kite usaha lg.. Dunt give up bro.

    ReplyDelete
  78. Makin tipis la harapan kita... hmmmmmm

    ReplyDelete
  79. STATUS PELAKSANAAN TRANSFORMASI SPA
    Tarikh Kemaskini 9 Januari 2014

    Perkara 32
    Pindaan Tempoh Sah Laku Calon Simpanan
    Tempoh sah laku calon simpanan bukan lagi setahun sebaliknya sehingga calon dilantik tetap.

    ReplyDelete
  80. kawan saya tu semalam dh kol spa dia ckp mmg kompom spa bgtau dia tempoh sah laku calon simpanan 2 thn. nak buat mcm mana. kecewa sgt2 ni

    ReplyDelete
  81. hem..masih xda brita lg ker kb41 ni???

    ReplyDelete
  82. belum ada apa-apa lagi setakat ni...kalau betul la lepas raya ada pgmbilan, mesti dah siap2 surat kan dalam bulan julai..ni masih senyap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa pengambilan lps raya ni just kbr angin jer mcm yg biasa kita dgr selama ni.ksian kita. xnk mghrp lg.dh nk xprd dh tempoh simpanan kita ni

      Delete
    2. Itu la... klu msuk bln 8 ni... msti kita dh trima surat tawran paling awal pn bln lps... ni dh msuk bln 7 blum ada apa2 brita lgpn.. mmg hmpeh la.. spa cara spa...

      Delete
  83. Sapa2 tlg forwardkn mslh kita ni ke PM kita... kata jnji ditepati... mslh kita graduan yg blum dpt keja ni xkn bleh tlg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu. kita ikhlas nk kja pun ssh. xkan nk tggu kita mogok buat kecoh kluar tv bru nk btindak segera. hampehhh la dorg ni

      Delete
    2. sy ada pnjangkan mslh kita ni ke emel ketua pengarah bomba... tp smpai sekarang blum balas... dah nk msuk 2 bulan emel sy tu... nk jgk tahu status kita ni cmna... ada @ tidak pengambilan bg penguasa bomba kb41 dlm tahun ini...

      Delete
  84. masa kita dlm proses pac dulu saya ada dgr satu info pngambilan utk pnguasa bomba kb 41 ni hanya akan dibuat slps 2 thn slps geng kita ni kalau x silap ingat saya la. 2 thn ataupun 4 thn saya pun x ingat lg dh lama sgt tp info tu mmg kenyataan rasmi klu x silap pengarah bomba atau pihak spa yg bg knyataan. saya pun x brp ingat lama sgt

    ReplyDelete
  85. salam kwn2, ada x sesiapa yg ada info terbaru? dulu kata di panggil slps raya, 2 mggu lbih lg dh nk raya ni ada x sesiapa yg dh dpt surat panggilan?

    ReplyDelete
  86. Harapan yg terkubur.. Haii nasib... Nasib..

    ReplyDelete
  87. memang xda lah tu hemmm. lupakan aje la

    ReplyDelete
  88. xpa la kawan...tggu masa jer ni..kan sehingga dapat lantikan tetap..bulan ramadhan ni byak kan doa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ya la, sama2 kita doakan yg terbaik utk kita smua.

      Delete
    2. Btl ke smpai lantikan ttp. Habis yg kt ats tu ckp calon smpnan valid 2 thun je. Berkuatkuasa jun baru ni... Kite ni still kategori calon smpnan lg ke?.. Ape2 pon sma2 la kite berdoa dpermudahkan rezeki..

      Delete
  89. google "STATUS PELAKSANAAN TRANSFORMASI SPA"
    tengok perkara 32

    ReplyDelete
  90. mcm2 info yg kita dpt. yg pasti makin thn berganti makin bertambah umur kita. sukar nk bersaing dgn graduan yg bru keluar. ada ke majikan yg berminat dgn kita yg makin veteran ni. saya thn dpn msk 30. aduyaiii itu yg merisaukan

    ReplyDelete
  91. xmgkn la spa akn panggil kita atau utamakan calon simpanan yg dh berkarat bertahun2 sdgkan saban hari dan tahun pasti akn ada calon baru yg lulus temuduga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tapi.. So far, xde lg interview baru utk kb41.. Last intrview batch kite ni la..

      Delete
    2. ye lah, dulu saya penah dgr lps batch kite ni pengambilan seterusnya adalh 4 thn kemudian.

      Delete
    3. kalau tgok apa dlm transformasi SPA, tempoh calon simpanan smpai lantikan tetap kerana itu dpat jimatkan belanja kerajaan dlm pncarian calon jika dibandingkan dgn buat sesi temuduga calon baru..

      Delete
  92. ada x sape2 tnya bhgn sumber manusia bomba ttg pengambilan baru? mhkin diorang ada jawapan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah tanya secara peribadi dan formal tp jawapan yg saya dpt negatif. dia jawab: setakat ni belum ada lagi pengambilan baru untuk kb41...

      Delete
  93. Xda pnggilan pn...

    ReplyDelete
  94. Mmg xda pggln dh tu. klau ada pn msti ada proses ppib & intrview blk.. dh tanya spa mmg tmph sah calon simpanan 2 thn blk... bkn shgg dilantik ttp.. mcm2..

    ReplyDelete
  95. lupakan aje..spa mmg hampeh. ckp x serupa bikin

    ReplyDelete
  96. Mmg xkn ada pengmbilan hingga hujung tahun ni... sumber boleh dipercayai.

    ReplyDelete
  97. ada ape2 berita tak kawan2? betul ke xde pengambilan :(

    ReplyDelete
  98. maklumat terbaru, semalam sy ada call spa mengenai status simpanan kita... spa maklumkn bhw status simpanan kita dilanjutkan selama 2 tahun lg.. ini bermakna status simpanan kita akan tamat pada 2016... utk mklumat lanjut sila hubungi spa.. sekian...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy harap ada rezeki kite utk jwtan ini. Cume perlu bsabar n terus bdoa..

      Delete
    2. Boleh tanye, korang punye status utk jwtan kb41 dlm spa ape ye? Ade tulis calon simpanan ke? Apsal aku punye die tulis tiada pengambilan? Dh x valid ke status aku tu?

      Delete
    3. Mcm mn nk cek tu?

      Delete
    4. Cek yg kat portal spa.. Semakan pernohonan

      Delete
    5. Mmg klu kita check kt portal spa, dia akan tulis tiada pngambilan.. jd ko call ja spa tnya ttg status kita.. nnt diorang akan jelaskn dgn terperinci..

      Delete
    6. Owh.. Cmtu eh. Orait2. Thanks bro.

      Delete
  99. Ye, sy jgk berharap agar ada rezeki utk kita semua calon simpanan yang msih mnunggu dgn pnuh harapan.. inayaallah... aminnnn...

    ReplyDelete