Tuesday, December 18, 2012

Ujian Fizikal Bomba

Assalamualaikum.

Salam Sejahtera ke atas kamu!

Wow dah setahun tak menulis.
Alhamdulillah dah selamat bergelar Puan Isteri sudah lebih 3 minggu.
Alhamdulillah.Alhamdulillah.Alhamdulillah.

Sebelum ni dah berkali kali terfikir nak share pengalaman melalui ujian fizikal bomba yang bagi aku memang pengalaman menarik. Last year. 
Macam ala ala jungle tracking gitu :p


Pertama sekali nak melalui ujian tu of course memohon melalui Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA).
Memang aku sangat berminat dengan unit beruniform coz smart. Ngeh ngeh.
Ujian yang dilalui ni adalah bagi jawatan Pegawai Penguasa Bomba KB41. Tapi rasanya semua jawatan pun akan melalui bentuk ujian yang sama.

Sebaik dipanggil menjalani ujian ni, aku ditemani housemate kerap jugak la ke taman Cyber untuk jogging, pada awalnya SAHAJA. Tapi makin dekat tarikh ujian, makin malas.heheh.

Ujian adalah pada hari Sabtu.
Cuti kerja start Khamis.
Jumaat ke Jabatan Bomba Kuantan.

Omang Aih!!Ramai yang datang training. Jam 3 petang. Panas + Nervous. 
Ujian yang paling ramai failed adalah ujian panjat tali.
Encik encik bomba yang ada sudi ajar aku. 
Tak sampai suku panjat, jatuh. OMG.OMG.Cane neh.
Balik umah sakit seluruh badan.
Malamnya mak ayah suruh makan banyak2 sebab BMI low.


Esoknya tawakkal jela =='
Pagi pagi ayah bawak gi makan breakfast berat2,sekali lagi usaha nak naikkan berat.

Sebaik sampai, memang ramai budak dah tunggu. Calon perempuan yang ada seramai 27 orang. And sepanjang menunggu, entah berapa kali dah berulang alik ke toilet. Minum air banyak sangat breakfast tadi. 

 Seeeeeeeeee. Tengok dari bawah ni macam pendek je kan tali ni. 4 meter setengah. Tapi bila dah kat atas, gayat juggeks!


 Perkara pertama yang pihak bomba lakukan adalah memeriksa fizikal.

1. BMI : Jika ada yang mengalami kurang berat, maybe anda boleh buat macam ni ; sebaik berat ditimbang, ketika tinggi diukur, bengkokkan sikit lutut untuk kelihatan rendah, tapi jangan obvious sgt. Maka balance la BMI. Got what i mean? Ngeh ngeh. BMI kalau tak lepas, maka sila lah balik awal. Time ni ada sorang calon perempuan yang sangat kurus. Ibu bapa yang menemani dia tolong merayu, akhirnya lepas. Tapi rayuan tersebut tak dilakukan depan pegawai SPA. Kawtim meh ~

2. Ujian Penglihatan : Pegawai bomba akan menguji penglihatan dari jauh (sama macam ujian kita biasa buat di klinik, yang tengok abjad kat dinding tu......). Kemudian ujian contact lense. Mereka akan check seorang demi seorang. 



3. Kawad kaki : Calon dikehendaki berkawad sejauh lebih kurang 3 atau 4 meter seorang bagi melihat keadaan kaki, tangan dan bahu.

4. Pemeriksaan bentuk badan : Calon wanita dikehendaki menanggalkan baju (dalam bilik) dan diperiksa oleh pegawai wanita. Tujuannya bagi memeriksa parut pembedahan, kecederaan badan dan...body allignment :p 

Apabila semua ni lepas,maka bermula lah ujian pertama. Panjat tali. Tak lepas ujian ni, maka failed seluruh ujian.
  Semua calon lelaki melepasi ujian ni. 
Tapi hanya beberapa calon wanita yang lepas. Of course me not included. Hahah! Setelah berjaya panjat 3/4m. Berenti amek nafas. Gedebuk jatuh  (==)'

Trust me, kasut yang betul paling membantu. Kitorang time ni pakat share kasut sorang calon tu,sebab kasut dia best & nasib baik dia sporting. Kasut ala ala Converse yang macam budak skolah pakai tu yang terbaik. Getah mencengkam baik pada tali.


Ujian kedua adalah mengangkat berat. Ketika ini bantuan diberikan kepada calon wanita. Kalau tak tolong rasanya ramai yang terlepas atas kaki .hehehe. Menurut pegawai bomba disitu, hanya ujian memanjat tali sahaja yang tak boleh ditolong.Sebab ujian panjat tali dilakukan betul betul depan pegawai SPA. Yang lain lain, kelonggaran diberikan. Wanita perlu mengangkat pemberat tersebut sehingga ke paras pinggang manakala bagi lelaki, perlu mengangkat melebihi paras  pusat.
Berat pemberat tu, I guess lebih kurang berat tong gas yang berisi hokeyh.

 Ujian ketiga adalah memanjat menara bomba. Alat keselamatan dipakaikan. 

Seterusnya, ujian bagi mengangkat tangga ni dengan balance. Nampak ringan, tapi berat actually.

Dan.... Ini je peserta wanita yang berjaya. Aku ni kira datang amek pic jela. Reporter. Hahah.

Sebaik sahaja menerima panggilan ujian fizikal begini, sila lah buat training di Balai terdekat dengan anda, sebab mereka memang open balai seminggu sebelum ujian ,sehingga lewat malam sekalipun.Pasti ada yang sudi memberi tunjuk ajar.

Sekian, bagi yang akan melalui semua ni, goodluck!  =)








72 comments:

  1. ALHAMDULILLAH SY DAH LEPAS UJIAN NIE SEMUA ...DAH F2F DENGAN PEGAWAI UNTUK DITEMUDUGA TAPI BELM REZEKI LG KOT SBB SEKARANG JADI SIMPANAN JER DALAM TEMPOH MASA SETAHUN

    ReplyDelete
  2. rase kecewa pn ade jgak sbab dah buat yg trbaeeek tp blm dterima tawaran lg

    ReplyDelete
  3. Saya pun calon simpanan jugak Kharul...mmg xda rezeki lagi tp skrg calon simpanan dah tukar status sampai ditawarkan jawatan tetap kan...insyaAllah ada rezeki dpt la surat. Aminn

    ReplyDelete
  4. en. asran & kharul ujian fizikal bila 2?

    ReplyDelete
  5. a ah..betul tu Asran..kawan sy juga dapat calon simpanan..n dia Tanya kat SPA calon simpanan bukan lg 1thn tp sehingga di tawarkan tetap..inshaaAllah akan dpt juga nt..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula gula2hatyku...at least calon2 simpanan masi boleh berharap ditawarkan jawatan...kawan awak calon simpanan jawatan apa?

      Delete
  6. sy pn calon simpanan jgk utk kb41...masih menunggu harapan..huhu

    ReplyDelete
  7. Asran:kawan sy calon simpann penguasa bomba kb41 jugak..klu ade ape2 berita share la ye..smpai skng dorg xda pgl lg..
    wan fuad:inshaaAllah ade jugak rezeki tu nt..:)

    ReplyDelete
  8. sy pn calon simpanan utk kb41.. yeke smpai ditawarkan ke jawatan tetap? bukan 1 tahun je ke?

    ReplyDelete
  9. tempoh sah laku calon simpanan spa bukan lagi setahun,tetapi sehingga dilantik tetap,mengikut tranformasi baru spa,check laman web spa untuk maklumat lanjut.

    ReplyDelete
  10. Insyaallah.. harap2 semua calon simpanan akan dipanggil nnt...

    ReplyDelete
  11. InsyaAllah kalau ada rezeki...sekarang ini calon2 KPSL KB41 dah tamat latihan. Dalam masa terdekat calon lantikan tetap juga akan tamat latihan. Lepas tu baru pengambilan baru akan dibuka. Seorang calon yang sama2 dgn saya time PPIB merupakan calon simpanan masa tu dan beberapa bulan lepas PPIB tu dia ditawarkan untuk jawatan KB41.

    ReplyDelete
  12. Salam Asran,

    Sy pn calon simpanan KB41. Mcm mana awk dpt info? harap2 kita semua calon simpanan dipanggil, insyaAllah kalau ada rezeki... Jangan pulak dia adakan pengambilan baru dah la, sy rasa ramai calon simpanan KB41..

    ReplyDelete
  13. ramai calon simpanan kb41 berforum kt sini...ke kita ni penah jumpa masa ppib d wakaf tapai..silap2 pernah satu group...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun tgh tunggu jawatan ini. harap2 ada rezeki..

      Delete
    2. Saya buat PPIB di Akademi Bomba Sabah...

      Delete
  14. Saya ada add dlm fb sorg ketua balai yg baru gak naik pangkat ke KB41...dia baru tamat kursus tu. InsyaAllah kita semua akan dapat sebab berdasarkan Pelan Transformasi SPA status calon simpanan sampai akan dilantik ke jawatan tetap...mustahil dorg nak simpan banyak2 calon simpanan.

    ReplyDelete
  15. sama la bebbb..aku pun..takt au laaaa..dgr citer mcm tue laaa..ape2 kita roger laaa

    ReplyDelete
  16. marlina ramli
    sy ada adik yg akan tamat latihan pd 7.10.13 ni utk kb17 yg dibuat sekali dgn kb41 di wakaf tapai. dl die jgk calon simpanan sblum di panggil utk lapor diri. sy ada suruh die tye jurulatih tentang pengambilan calon simpanan kb41 n die bgtau pengambilan @ rekrut utk kb41 hanya sekali setahun mmandangkan rekrut kb41 mkn masa yg lame so pengambilan bg calon simpanan kb41 ni mgkin tahun hadapan. sama2 la kite tggu yerr

    ReplyDelete
  17. oyeke....arap2 awal tahun depan dia dah stat panggil traning kan...doa je smua ye agar semua calon simpanan dipanggil..lg cpat lg bagus...:)

    ReplyDelete
  18. Anonymous: adik awk jadi calon simpanan berapa lame?

    ReplyDelete
  19. jd calon simpanan dlm 4 bulan jgk la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengah training atau dah berkhidmat?

      Delete
    2. agak2 bile pelatih penguasa bomba diorang tamat latihan ekk.. ade sape2 tahu tak?

      Delete
  20. yang sy tahu, skang dorg tgh attachement kat HQ putrajaya.macam praktikal la.. dan akan tamat tengah bulan januari taun depan...huhu...

    ReplyDelete
  21. sudah masuk bulan disember...KB41 yg tgh attachment tu kira dah lps perbarisan tamat latihan ke belum lg tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. blum lagi..dorg tamat latihan ptengahan bulan januari'14

      Delete
  22. Dh nk cukup 1 tahun dh.. blum dpt apa2 panggilan lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mybe tunggu sampai bln 12 ni kot...tnya yg calon simpanan dlu2, dorg ckap dekat setahun jgk tunggu...

      Delete
    2. tue laaa brooo..dah msk setahun dah nieeee.sabo je la kita

      Delete
  23. Adakah masih ada harapan utk kita? Mudahan ada rezeki kita semua...

    ReplyDelete
  24. ada la tu....aritu dpat keputusan simpanan pon dalam bln 28hb Dec..so ni dah almost setahun...dalam waktu terdekat ni jer kot...

    ReplyDelete
  25. sabo je la rakan2..... kb 41 ambilan 1 kali setahun..kb 29 ambilan 2 kali setahun...kb 17 pulak 3 kali setahun....

    ReplyDelete
  26. sabar2..tp agak2 bila next kemasukan utk kb41? thn lps bln 3 kan masuk baru ni...utk next kemasukan bln 3 jgk ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. utk ke masukan kb41 tahun ni pd bulan feb lepas raya cina ri tu.. bkn bulan 3...

      Delete
  27. Replies
    1. mybe next kemasukan sama jgk bln 2 thn dpn...tu andaian kot..hehe

      Delete
  28. Yup..dia insyallah dalam bulan 2 akan masuk...semlm kb 17 intake 3/2013 baru lapor diri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang tiap2 tahun ada pngambilan ke? Atau selang 1 tahun?

      Delete
    2. harap2 la setiap tahun....if selang memang lambat lagi ler tunggu...

      Delete
  29. sapa tahu bilangan calon simpanan penguasa bomba berapa orang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon call SPA then share2 la info di sini...kami nak tahu jgk...

      Delete
  30. dah cukup 1 tahun tempoh calon simpanan penguasa bomba...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak...xpa2..ada rezeki panggil jgk tu...(pujuk ati yg dah x sedap)

      Delete
  31. Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia (Fire & Rescue Department of Malaysia) · 64,466 like this.
    5 hours ago ·

    Majlis Tamat Latihan Kursus Diploma Lanjutan Sains Kebombaan (KB41). Diploma Sains Kebombaan (KB29) dan Sijil Asas Sains Kebombaan (KB17)

    Adalah dimaklumkan bahawa Majlis Tamat Latihan Kursus Diploma Lanjutan Sains Kebombaan (KB41). Diploma Sains Kebombaan (KB29) dan Sijil Asas Sains Kebombaan (KB17) akan diadakan pada butiran seperti yang berikut :

    Tarikh : 23 Januari 2014 (Khamis)
    Masa : 8.30 pagi
    Tempat : Ibu Pejabat JBPM, Putrajaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 dipanggil utk lapor diri lepas ni.. : )

      Delete
  32. tuelaaa....dah setahun menuggu nieee...

    ReplyDelete
  33. mohon sapa2 call akademi pasal next pgambilan...kot2 ada info terbaru...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa kate awk yg call... hehe

      Delete
    2. yoss...aku br col SPA..berkenaan bilangan tue tak tau la berapae.... then status kita nie ada good news la.... TUNGGU SEHINGGA DILANTIK...so...ermm.....same2 la kita yer...

      Delete
    3. sape tahu bilangan calon simpanan perempuan?

      Delete
    4. sy salah sorg calon perempuan.. ade sape2 lagi kt sini x?

      Delete
    5. br 2 org ppuan..

      Delete
  34. Alhamdulillah... sekurang2nya peluang kita msih ada.. amin.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. adakah masih ada?? ....huhuhu

      Delete
    2. tunggu je la jawabnya...

      Delete
  35. macam xde intake je thun ni utk KB41 kan?

    ReplyDelete
  36. dari thn 2012 dtg PPIB and temuduga...akhir thn 2012 dpat simpanan, tunggu spanjang 2013...msuk 2014 masih sepi lg..sadis nya...

    ReplyDelete
  37. hahaha x silap aku physical test kite pun dh start buln nov 2011 lg dh.. lagi sadis.

    ReplyDelete
  38. sabar jela.. saya ada tnya seorg pegawai bomba, boleh kta berpngkat jgk la.. dia ckp skrg bomba sdg buat penyusunan semula untuk pegawai yg naik pngkat dr kb41 ke kb44.. kemungkinan kekosongan yg ditinggalkn kb41 akan diisi.. tp xtau lg bila.. hurmmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kekosongan kb41 tu pn mybe x byak kan...tgok dlm ni mcm ramai jer total simpanan....

      Delete
  39. Tadi geram2 call sumber manusia bomba sendiri..beritanya , so for belum ada hint untuk ada pengambilan lagi

    ReplyDelete
  40. senyap sunyi tanpa berita..hurmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal.. letih da mnunggu.. sy rs kite msh lg ade peluang selagi xde ujian fizikal utk pngambilan baru kb 41 diadakan..

      Delete
  41. lama ye la kan..huhu..bila la dia nk panggil ni..atleast klu bgtau tarikh pun ok la..huhu

    ReplyDelete
  42. Mcm dh xde pngambilan je, snyap sunyi...

    ReplyDelete
  43. last week ada call tnya spa...diorg ckap so far blom ada kekosongan lg...hmmmm

    ReplyDelete
  44. Kekosongan utk KB41... tunggu pencen la agknye..

    ReplyDelete