Monday, February 28, 2011

Ragam org pregnant.uuW~


Baru2 ni chit-chat dgn mak.
Lately mak ske share cite 18sX.
Sebelum ni,jgn harap nak bukak mulut even dtanya.
Agaknya sbb aku da 24.
Umo dia kawen katanya.
Heheh.Makkkk...Nak kawen! =p

Kan kecoh 1 mesia br2 ni bdk ipt yg anta mayat anak dia ke stesen minyak 300km dr umah dia 2?
300km tu!!
Mak kata bdk tu sgt brani.
Buatnya tumpah darah dlm pjalanan dgn mnaiki MOTO tu,cam paip bocor 000OO..
erk.


Mak keje bidan.
Atau nama sdapnya,jururawat masyarakat.
Keje bliao,rahsia dalam kain org,seme tau.
opssss!
Tp anak dia ni,tgk prot org pregnant pun xpnah.heuheu.

Ni beberapa glagat org pregnant yg dia handle,n dia share ,so far.
Mebi nnt ada lg.
Keje2 ngorek crite akan dtruskan.ngeh3.


Pakaian yg tak seswai

Selalu tgk kan org2 pregnant pakai ketat2.
Pakai legging, n baju dia...kcikkk amat sampai nampk perot dia sgt bulat.
Okeh.
Org pregnant mmg comel,ada seri.
Tp kalau da pakai camtu,hilang comel.
Euuuww!~ha jd mcm tu.hehe..
Ada yg dtg klinik wat routine check, pakai mcm tu sampai buat mak geleng kpala.
Yela,mmg *sbijik2* nmpk.
Kan x elok tu.
Bakal ibu plak tu pakai camtu.
Haish~
Ni gambar contoh.


Tak slesa dgn prubahan fizikal

Ada yg sambil2 wat routine check, mrungut2 dgn keadaan fizikal time pregnant.
Da xleh mlawa cam bese.

Bakal bunda: Kak, ni bengkak apa ea bwh lengan sy ni.Sakit n tak slesa la..
Bunda:**picit2 kwsn tu**.Ni susu..kdg2 bengkaknya smpai ke bwh tu..
Bakal bunda: Malu la,nak pakai lengan pendek pun takleh.
Bunda:Heh,nak tunjuk kat sape lg sampai bwh lengan pun nak bukak2 tu?
Tunjuk kat swami da la.
Bakal bunda: takde la..kdg2 nak jgk pakai baju xde lengan...

(=___=)'
Cam cite pakaian tak seswai kan?Tp lain skit case nya.hehe.

Kaler Rambut

Pe nak heran kaler rambut kan?
Org tak pregnant pun kaler rambut kan?
Kan?kan?

Tp mak aku tkt tgk bakal mak2 muda dtg klinik tu dgn rambut bwarna.
Maybe diorg tetap nak nmpk bergaya even 'moncet'.
Nak tetap nmpk ranggi even 'boolat'.

Tp..
Time mlahirkan adalah perjuangan bagi sorg ibu..perjuangan hidup dan mati..
Jadilah solehah se solehahnya time pregnat.ewah.
Kalau mati dlm keadaan elok,syahid.
Kalau tak,if dlm keadaan warna rambut mcm tu..
(T____T)



Wednesday, February 16, 2011

Jelousy~

Salam sejahtera ke atas kamu!

Rasanya seme org ada prasaan jeles kan?
Jeles org lain berjaya.
Jeles org lain kaya.
Jeles org lain bahagia.
Jeles org lain cantik.


Kat atas tu,ada 2 jnis jeles yg aku ada.
Ewah..ada tu.ye aku ada 2 jnis jeles tu.
Bangga2 (0__o)
Hehe.Ntah pape.

Jeles ni scara otomatiknya dtg bila aku x normal,lbih kurang cam paranormal camtu.Ha.
Mmg btl2 tgh x normal la maksudnya.

Aku jeles tgk org bjaya.
Aku jeles dgn org cantik.
Tp x ler sampai nak penyet2 org tu.

Bila org bjaya,cerdik,pe dia wat seme mnjadi,
aku pun mula la marahkan diri snirik.
Nape aku x brjaya camtu.Nape?Nape??!!

Pastu mula la jd org yg seyes je wat keje.
Yela,kunun nak cuba wat keje sampai menjadi,cam org bjaya2 tu.
Tp..mmg xmenjadi jgk.
(=.=)'

Bila ada org cantik,
I mean,cantik budi base ye.
Stakat cantik rupa aku xjeles.
Yela,skrg kalau nak kurus,
London Weight Management ada,
Kalau nak putih mlepak,
mcm2 produk ada,
xpun g je melaser kalau byk duit.
Lagi plak,org yg cantik rupa, xkan putus2 lahir ke dunia,
so pnat kan nak jeleskan rupa cantik org?

Tp cantik budi..seyes aku jeles...(T__T)
If bf rapat dgn org cani,uish...tergugat2.
X ramai yg mcm ni.

Sape xmo jd pompuan yg jnis ckpnya lemboooot jek.
Sape xmo jd pompuan yg kalo org tgk pe'el dia,lembooooot jek.
Sape xmo jd pompuan yg bila kita berurusan dgn kita,sjukkkk jek ati kita.Uhhhh.
X cari pasal dgn org.Pandai amik ati.
Pandai bawak diri,jaga maruah.
Sporting.Bertanggungjawab.
Otomatik,mreka akan nmpk sgt cantik.


Nak jd camtu,mmg xleh la..xdak bakat.
Agaknya org tgk,rasa cam nak baling kasut je kot.
Giler gedikszzzz.Hehe.

Ayunya...Jom jd cani?!!
Muahaha.




Tuesday, February 8, 2011

Berseorangan itu pelik?


Salam sejahtera ke atas kamu!

Pelik ea kalau nmpk sum1 ke sana sini sengsorang?
Dari dulu lg aku plik apa yg pliknya bila kita ke sana sini sorg2 ni?
Ish.Plik aku.

Ramai yg sanggup berlapar sbb xde org nak tman g cafe (besenye student la nih)
Ada yg sanggup tuang class s.
Ada yg sanggup xkuar umah.
Tak mo g shopping.G jog.G ngorat.


Sbb pe tkt?
Sbb nnt org ckp sorg2 ni,mesti xde kwn ni.
Mesti gado dgn kwn ni.
Mesti..mesti dia ni org yg membosankan ni.

Based on my experience,

Cara nak atasi:

-Bila korg nmpk sum1 sorg2 mkn kat cafe,korg pandang sgt plik x?
x kan? (Ni bg yg bpikiran +ve la)
Korg wat x heran je kat org 2 kan?

Ha...Sama la if korg kmana2 sorg2.

Xdenye nak tenung korg sampai lebam.
Melainkan kalo korg prasan.Heheh.
N melainkan kalo korg yg tunjuk bahwa korg xslesa,
Pandang org tu,pandang org ni.

Ha yg 2 akan ngundang usikan dr org.
Cayooolah.
Sbb aku ske g mkn kat cafe sorg2.
Bila tiba2 jek lapar,trus je g oder mkn.No poblemmm

Byk benda dpt jimat bila korg brani sorg2 ni tau:

-Jimat kredit (xyah susah2 nak arrange date dgn kwn)
-Jimat masa (xyah nak tunggu2 org,trus je grak anytime anywhere)
-Tak blapar.
N bannnyak lg.

Tapi tgk tempat jgk la nak sengsorang kan.
Especially kalau ke tempat yg xramai org.
wokeyh?

Ha,jgn lalu lorong celah2 bgnn camni sorg ye.
Aku xpe. xD

Monday, February 7, 2011

Bela tikos???

Harini, 7/2/2011,Isnin.
Maka bermula la keje2 bela tikus dmana aku membukak ladang ternakannya.haha.
Pcaya x?Pcaya x? ;p

Harini 1st day wat keje lab utk bantu Prof Noriah ni.
Kajian kesan Selenium makanan terhadap emosi.
So kajian ke atas tikus lab ni,
beri 3 sample mknn yg mngandungi kandungan selenium berbeza and then
ambil blood pressure mereka2.

1st thing,prof mintak tlg usha bkalan mknn yg ada content selenium berbeza tu dr supplier UKM.

Td da blaja timbang tikus tu n makanan dia.
N da test amik blood pressure dia jgk.
Gne software.

Tapi...ergh!!quite tension nak tenangkan tikus tu b4 amik blood press. dia.
Da puas tukar2 bahse pun dia ttp xfhm.Aku plak yg tensen.ngahaha.

Ha,ni la usaha aku nak tenangkan tikus2 gemok neh.

video

Dengan spenuh kasih syg da tu aku rasa.Haha
Then masukkan si gemok ni dalam kotak.

Ni view dari atas.
Nampak x ekor dia kne kepit?
Time kne kepit tula blood pressure dia diukur.


Ni view dari dpan.Olololo~Cian dia.


Tapi so far..beberapa pcubaan blum bjaya lg.
Bacaan tetap x lawa.
Tikus ni mronta2 jek.
Ganas sgt ke aku lyn dia?
Tgk pakcik yg ajar aku ni rilek je wat.
Da bese katanya.
Prof bagi masa sminggu kat aku utk "bknal knalan" dgn keje2 lab ni.
Hai.Slamat bknalan.
Hoho..

Ada pencipta haiwan yg nak bg tips???

Friday, February 4, 2011

Cali kelija

Lani nak habaq mai pkara yg wat chek pening pala sampai malaih nak pikiaq dah.
Tapi nak malaih teruih pun xbleh jgk,sbb kalau malaih teruih,camna chek nak kawin.Eceh.

Baiklah.Baiklah.Serius2.Yg wat chek pning pala nih:

MAK SUH CARIK KEJA KAT KUANTAN JA.XPUN PALING JAUH,PAHANG.
u know pahang?!!pahang kan bsaq,jauh la 2.haha~
.

Syarat camtu xdak plak ltak kat abg chek ka,adek laki chek ka.So,chek assume mak taruk syarat camtu sbb chek pompuan.Kalau nak pi jauh jgk,chek kna 2kaq jantina dulu.Ha g2.

Disebabkan xdak lg transkrip degree,maka chek pun try mintak ja keja yg ada diiklankan kat KUANTAN.Ha,pape keje jela,walau xrelated dgn course chek.Asalkan kat kat Kuantan.

Aih~terbelit lidah speaking utara yg xbrapa utara.Campur timur skit.ngehngeh.

1.First round p cari keje is skitar Pekan.Kononnya nak try keje kat tempat praktikal 2nd year dulu.Pi la round edar resume kat Isuzu,Vac, Amm and etc.Gi dgn pe?Ha...xpnah2 drive kete org except kete sewa,dgn x yakin nya drive kete ayah kwn.Takut owh~ watnya accident,nak byr kcederaan kreta tsebot dgn pe?Da la xkeje lg.Tapi Alhamdulillah slamat...

Sorg ex-schoolmate yg bkerja di AMM byk tlg utk edar kan resume2 2.Syukran2.
Tp so far...xde rezki lagi..


2.Yg ni plak 2nd experience.Nampak iklan kerja ni kat newspaper.Ni hah:


Syarikat pe ni??Chek pun xtau company pa mula2.
Nak try.
Tp takut.
Nak try.
Tp takut.
Last2,try.Tapi suh ayah n adik tman.Tunggu sampai hbs interview.Kunun takot kne tipu.Sempat la org yg tipu 2 kne debik sedas dua ke.Kan.Kan.

Tapi,nmpk company 2 ok gak utk aku luang masa drpd duuuukkk je kat umah.
So dpt la pi 2nd stage interview.
B4 2nd stage 2 dia ajak pi training kat ump.Tau x company pe ni?
Syarikat Pengiklanan..
Mengiklankan produk scara direct.Jumpa customer scara direct.2yg jd namanya direct selling.DIRECT SELLING??!!!
and kos utk pengiklanan cara ni murah tp untung,sbb pakai ayak liur ja jd modai.wuwu.
Iklan product yg terdapat di tv,newspaper,tu namanya kaedah iklan scara indirect.okeh?faham?
Good~

Tapi kat company 2,chek try mintak bhgn management,xmo la wat direct2 selling ni.Pe kelas...
opss..tberlagak.xbaik2..ayok..
Alhamdulillah,2nd stage lpas,n dpt bhgn management yg chek mintak 2.Tp utk ke bhgn 2,dia suh training dulu3 bln wat direct selling 2,coz katanya suh chek tau org bwh2 keje cane.Erk.Chek pun test la. Its fun!Coz chek ske brckp n berhadapan dgn org ni.Yeah,sronok even org pandang serong n senget sbelah dgn keje tu.
So blk bgtau parent mcmn keje 2.
Diorg xstuju.My Paklah pun xkasi.Hu~
Chek da tau diorg xkan ske keje 2.Tp chek ske.Xla borink.berckp & berckp..lgpun 3 bln je camtu,then keje dlm ofis plak.Tp da mreka2 xbg.Xpolah haih..nak wat camna...


3.Nmpk lg iklan keje kat newspaper.Kali ni kat Swiss Garden.Perunding Pemasaran.Time interview sronok borak2.Yg interview 2 akak snior skolah lak 2.Dia janji nak tolong.Tp kan,keje ni byk travel n tang 2 la chek tergagap2 nak jwb time intrview 2.Mana xnya,travel,mak xkasi..tp kunun2 nak try yakinkan org 2 yg chek blh travel.2 yg tergagap2 2.haha.
Yg ni pun xde rezki.I think...Mmg xdpt kowt~


4.Last2...chek dpt job part time yg chek mula2 mintak sjak awal2 hbs sem.Research Assistant kat UIA Kuantan.Yg ni chek awal2 xconfident akan dpt.Tp,yg ni la yg dpt rupanya.Unexpected.
Hope,smentara part time ni,akan ada la rezki utk pmohonan keje gov.Doakan ye!

Thursday, February 3, 2011

Aku ni panas baran ye??

Hye.
Aku ni panas baran ke?
After 24years hidup baru2 ni mak ckp,

"awk ni nmpk je lembut,baran rupanya"

Hehe.Mak baru tahu,aku pun baru prasan,owh..
(=__=')

Tp bila pk2 blk,actually baran 2 akan dtg sbb PMS.
Seme tau PMS 2 kan?
Time 2,jgnkan yg sbaya,yg da tua bangka pun,jgn cari psl sama aku,siapla aku tengking2.
Termasuk en.Paklah.
Sian bliau~hoho

Waktu kat UTM,gado dgn snior club,
Yes,kuang ajar dgn bliau,hal kcik je pun.
Tapi blk bilik aku nangis2.Ntah pape.
Esoknya,blink!!bendera merah.opsss...

And latest, yg cari psl dgn aku,is...my atok.haha
Bkn bliau cari pasal pun,mende2 kcik,krenah org tua, besela..
Tapi aku yg sentap sgt,apo laie..apo laie..

"Tok!!Tok nak apa lagi!!Nak org lyn cane lagi!!Yang ngade2 sgt ni nape!!"


Hambek kau...Sminggu gakla aku baran x memasal dgn dia,
Bila da waras balik,punyala kuang ajar rasa...heheh..
Seb baik tok sudi maafkan..Ampun ya... ;p

1st post!

Gatcha!
Banyak story mory utk di share,tp dgn sape sy nak berckp ea kalau dah duduk umah sorg2?dgn tiang?kucing?
kalau camtu malangnya Paklah sy coz ada gf yg...owh~

nway,dis is my 1st post.

Sgala repekan is just 4 fun and isi masa lapang.
Bercerita akan help us utk release tension kan?weee~
(^^)v