Wednesday, October 29, 2014

Cuti-cuti Melaka

Salam sejahtera ke atas kamu!

Sempena cuti panjang last week, kami-kami (family husband) ronda-ronda Melaka membawa hajat FIL nak jalan-jalan sana.
22/10-Deepavali
23/10-Amik Cuti
24/10-Cuti Birthday Sultan Pahang
25/10-Maal Hijrah

Lumayannya rasaaaaaa. Heaven! Hehe.

22hb~
kami sekeluarga dah gerak ke  KL tidur rumah akak ipar. So 23hb tu dekatlah sikit nak travel ke Melaka. Alhamdulillah perjalanan mudah sebab time kami gerak ke KL tu, malam around pukul 8, Amran main-main sekejap dalam kete, then tidur straight sampai destinasi sebab time tu memang dah waktu tidur dia hehe. Tapi bila dah sampai sana, dia susah plak nak tidur, mau tak excited sebab tempat & suasananya lain, puas pujuk tidur,tapi dia nak main! Dalam pukul 2 dia tidur & celik je mata pkl 6 ++, terus excited nak keluar bilik, nak explore umah maklong.

23hb~
Lepas breakfast, dalam pukul 11 kami gerak ke Melaka. Family SIL tak dapat join lagi coz dia tak cuti. Homestay kami di Vista Kirana, tapi dalam maps tak berapa nak senang cari since dia perumahan baru. So if ada yang nak ke Vista Kirana Melaka, cari lah Tiara Melaka Golf & Country Club, Vista Kirana betul-betul setentang.
Tu, yg kat titik merah tu la Taman Vista Kirana 
Letak barang bagai, mandi –mandi rehat sekejap, kami sekeluarga pun keluar  & mula berjalan. Tempat pertama of course la bangunan merah Melaka. Kat situ lah kami set untuk jumpa family SIL nombor 2, ye aku ada 2 SIL, nombor 1, nombor 2 :P  Lepas dah round bangunan merah, kami naik ke Runtuhan Gereja Saint Paul & A Famosa. 
Pic sumber dari :Facebook Kak Ipar :P
Tapi muzium kapal & muzium Melaka kami tak gi, sebab dah petang & lapar.  Sebelum balik, naik Taming Sari. FIL takmo join sebab dia risau muntah pening tengok pemandangan pusing-pusing. Naik mende alah tu je dia tak join. Yang lain seme dia join dengan steady nya. Umur 70 tu, kagum2. Time tu kami masuk sorang kena bayar RM10. Sementara tengah tunggu giliran naik Taming Sari, lama jugak bilik tu dibersihkan. Rupanya ada orang muntah dalam tu. And bila dah masuk sendiri, memang ‘berayun’ jugakla kepala ni. Haha!
Amik pic orang lagi :P
Malam? Rileks kat umah makan malam. O ye. SIL bawak bahan mentah dari umah masing2. And masak kat umah homestay tu. Apsal aku tak rajin cam diorang? Dengan tak malunya mintak sikit bahan masak nak wat bubur Amran (==’)

24hb~
Pagi tu makan nasik lemak homestaymade :P Pastu jalan-jalan Mini Melaka. Even dah pernah pergi & tau rupa rumah-rumah tu, tapi still seronok nak masuk. Apsal ek? Maybe sebab selesa je rasa tiap kali masuk & kayu-kayu nya cantik. Sorang dewasa RM16.90, kanak-kanak RM5.
Yang kelakarnya, baru masuk rumah keempat,seme dah penat.Lama lepak dalam dalam umah tu. 
O ye, dalam umah ke 4 tu, de orang masak-masak roti jala & tea panas. satu set RM3.50 - ada roti jala 3 keping dgn kari ,secawan tea panas. Lagiiii lah buat orang nak lepak lama-lama dalam tu. Memang fe-feeling kat umah sendiri lah.

Pastu masuk umah Perak,kot kalo tak silap aku. Dalam tu de jual kuih tart. Nyum.Fevret.Beli satu bekas RM8, de 10 keping.

Bawak masuk ke umah sebelahnya, umah Pahang. Time nak masuk tu de 3 orang dancer masuk, diorang cakap diorang nak nari dalam umah Pahang tu. Eh2,sedang elok nonton sambil makan kuih beli tadi ni.Hehe.

Tap tap tap diorang buat step nari, pastu offer penonton nari sekali. Wahhhh. Sesi lepas gian! Sebab tak ramai dalam tu,so jadi muka tak malu muahaha! Even tari cam kayu, bolehlaaaaa. Senaman :P
Habis round umah-umah tu dalam pukul 1, balik. Sebab nak rehat & makan. Asalnya pukul 4 nak masuk semula Taman Mini tu utk tengok persembahan tarian plak (make sure tiket masuk tadi masih disimpan), tapi tak sempat sebab FIL request nak makan masakan masak sendiri, so masa utk memasak dah lama, tak sempat. Pukul 6 keluar semula untuk ke perigi Hang Tuah. Takde apa sangat kat situ except tengok perigi je. Then beli cenderahati.
Beli cenderahati banyak, percuma mende garu ni. Ahahah. Abaikan muka batakku itew.
Malam? Round River Cruise Melaka. Amek seat depan sekali. Kemain Amran amik angin macam dalam filem Titanic gitu. Nasib baik tak selsema. Hahah. 
25hb~
Kami gerak ke Muzium Hang Tuah plak. Panas. Aku round 2 umah je, Amran & Husband round habis dengan anak-anak sdara yang lain. Tapi muzium tu memang cantik senibina Melayu habis! Kalau la boleh dapat rumah cantik camtu. Verangan~~
Kat situ ada camera utk padanan wajah dengan model badan bersamping. 
Test kat Amran. Hehehe.Cute sangat muka tak padan dengan body.Pun bolehhh.
Habis round, kami ke  Restoran 35 Asam Pedas, Banda Hilir, Melaka. Orang kata kat situ asam pedas dia sangat best. Kebetulan time tu aku tengah takde selera nak makan lahaiii. Tapi makan la jugak lauk dia. Erm. Sedap! Sebenarnya ni first time aku makan daging asam pedas. Menarik. Nyum2. Recommended. Memang sedap. Dan aku tengah terliur tiba-tiba ni. Kena masak nih. Haish.Haish.
Habis makan. Balik, packing & bersihkan homestay. 


Sebenarnya waktu aku duk mencari homestay, yang dekat-dekat dengan pusat bandar semuanya penuh. Ada yang tak penuh tapi mahal sangat. Ada yang murah tapi bilik tak cukup. Ada yang harga ok, bilik banyak,tapi tak boleh stay ramai-ramai. Hampeh. Walaupun homestay yang kami amik ni agak jauh (dlm 10-15minit dari bandar), tapi kami puas hati. Dapur luas, rumah luas.Bilik cukup 5, semua aircond. Barang dapur juga lengkap dengan alatan masak. Mesin basuh,semua lah! Ni blog dia, go visit & booking cepat-cepat. Vista Kirana Homestay, Melaka.   Tuan dia pun baik. 10 bintang! (^^)








Wednesday, October 15, 2014

Lelaki Vs Perempuan?

Salam Sejahtera ke atas kamu!

Hari semalam & hari ni mata aku secara tak sengaja tertancap kat 1 aksi yang aku rasa macam drama plak.
Alkisahnya after lunch time, aku nak park kereta kat port biasa, setentang dengan sebuah bus stop, yang jugak bertentangan dengan opis.Pukul 2, waktu budak sekolah sesi pagi balik.
Ni lah bus stop tersebot~ Ngam-ngam mengadap kereta aku.
Tengah-tengah aku dok ke depan,reverse, ke depan, reverse, aku ternampak sorang budak laki dengan kompidennya gedebuk gedebak lempang sorang budak pompuan. Dua-dua budak sekolah. Dan ada jugak beberapa budak laki lain yang aku rasa kawan budak laki tu. Siap aku nampak ada kawannya ajuk suh ayun kepala pompuan tu kat tiang plak.

Wooooo..serius menyirap darah aku tengok. Rasa nak gi lempang tegur, tapi aku sure teguran dalam keadaan marah tu takkan berjaya. And aku pulak baru lepas park kete, for sure budak tu boleh cam kete tu. Dahlah husband punya, jangan buat hal. Budak sekarang gengster2. Haih. Mintak jauhkan keturunan kita dari jadi macam tu.

Bagi la hon dua kali, tak layan..or tak dengar kot.

Pastu aku masuk opis,ajak opismate tengok plak,ha...nampak tak betapa lama nya adegan tunjal lempang tsebut?Dia tengok, and dia pun nyirap. Pastu bos kebetulan lalu,dengan bos-bos aku ajak tengok sekali.Hahaha.
Opismate aku cakap, mungkin adik beradik.Ok. So biarlah.
Habis adegan tu, tetiba muka laki dengan girl tu rapat. Membelakangkan kami.Pekebenda dia buat tu?Aku tak rasa adik beradik buat macam tu  Ooooheemmmmmgeeee!
Pastu dia naik bus. Habis. Dalam hati ni,please, takmo nampak benda-benda camtu lagi. Selain dari rasa nak marah,trauma ternampak benda gitu.


Dan tetiba...tengahari ni budak berdua tersebut & kawannya melintas di premis kami lagi, and again, drama tersebut jadi lagi. Kali ni bersaksikan ramai staff lain yg lepas tengok tu ada bunyik-bunyik : 

"Eeeeeeeeeeeeeeeeee sakitnya kena lempang gitu"

Like a hero, sorang staff laki kat sini melintas jalan, and gi tegur budak laki tersebut. And bagi bagi hadiah lempang sekali.Hahahahahahah! Padan muko. Eh :P

Staff tu cakap, budak tu kata pompuan tu adalah adiknya. Ooo.. tak tau plak aku marah kat adik sampai tak menyempat tunggu kat umah.
___________________________________________________________________________________________________

Eh.Terbusy body lebih-lebih plak pasal diorang. Nauzubillah. Bergetar rasa bila nampak benda-benda camtu. Mula-mula memang merasakan itu salah pihak lelaki. Tapi yang sebenarnya, salah perempuan lebih lagi. Kawan-kawan adik-adik, bercinta sayang macamana pun, janganlah sampai membiarkan suka suki orang naik tangan kat kita. Belum kawin dah macam tu, dah kawen sok?

Lelaki vs perempuan? Tak seswai~~~~

Belajar self defence.
Belajar juga tingkatkan rasa malu. 
Belajar hargai diri.

-Sekian- 



Tuesday, October 14, 2014

Cekam Kuku (Bestnya Tajuk.hikhik)

Salam sejahtera ke atas kamu!

Sape pernah kena cekam kuku angkat tangan! Me me! (T__T)
Sakit owh.
Sumber:Google
1st time kena kat Kolej Matrikulasi. Minggu orientasi. Pas SPM kan seronok sangat duk umah bebas takyah pakai kasut bagai. Tetiba whole day sepanjang orientation weeks tu kena pakai kasut & berstokin. Pas solat kena sarung kasut, nak gi makan pun kasut. Kasut kasut kasut. Tiba-tiba masuk hari kedua,ibu jari kuku kaki kiri sakit sangat-sangat. Cuba la bertahan sebab setakat rasa mencucuk-cucuk je. Pastu, satu malam, time nak tido (bayangkan wajib pakai kasut satu hari sampai dah masa nak tidur baru bukak,program memang sampai tengah malam) ,tengok luka kat tepi jari tu berdarah. Dan ada nanah sikit-sikit. Yark! Sakit giler…

Waktu tu jugak nangis-nangis tepon ayah suh amik.Wuwuwuwwuu. Eh,aku bukan anak manja.No no no. Cuma sebab tak tahan sakit sangat.

Esoknya ayah bawak aku gi wad kecemasan Hospital Tengku Ampuan Afzan. Disebabkan ayah staff hospital, terus direct bawak aku jumpa doktor. Doktor picit-picit.Warghhh. Doktor suggest buang kuku tu. Setuju atau tak? Tengah sakit owh, setuju jela.

Tapi yang menariknya time tu, dia hulur boring & pen untuk ayah aku tandatangan persetujuan kebenaran penjaga untuk pembedahan. Pastu eh eh eh,dia tak jadi bagi kat ayah aku.
Dia tanya, 
 "Awak dah 18 kan? Dah masuk matrik ni patutnya dah 18 tahun la kan?Nah, dah boleh sign sendiri."
Weeewit. Besar dah aku. Weewit. Lepas aku sign, dia suntik ubat bius. Adalah dalam 6 suntikan. Tu pun dia tanya lagi, berasa tak dia picit-picit kaki aku. Berasa lagi la aku cakap. Tapi doktor dah tak mau tambah suntik. Overrrrr kau sampai nak lebih dari 6 suntikan. Pastu kruukkkk kruukkk kreekk dia potong & buang kuku aku. Macam potong kertas. Start dari tu, aku pakai sandal, and berstokin all the time,sebab tak nak habuk masuk dalam luka.

De la suara-suara yang sound sebab aku tak pakai kasut. Puas la nak bagitau sorang-sorang. Hoi, sebab kasut la kaki aku jadi gini tau x?!

Heheh. Tak tak tak..bukan sebab kasut actually.
Rupanya sebab salah cara potong kuku.

Sekarang aku tengah sakit cekam kuku lagi, jadi semula setelah sekian lama. Kadang-kadang Amran main-main kat kaki uiiiii seram nak.
Memang berasa kuku yang tengah nak tumbuh memanjang tu cekam isi. Pas jadi semula ni baru aku google kenapa jadi cekam.



Tak boleh potong kuku ibu jari kaki terlalu pendek melebihi isi,camni :
Sumber:Google
Pasni,kena hati-hati la bab potong kuku (T_T)















Saturday, October 4, 2014

Travel bersama anak kecil.

Assalamualaikum w.b.t
Salam sejahtera ke atas kamu~!

Tak lama lagi ada family vacation side hubby kat Melaka. Tak sabar, since Amran pun dah besar sikit. Macam-macam dah ni plan untuk dia. Baju mana yang nak pakai untuk berjalan time siang. Baju mana nak pakai kalau keluar belah malam. Nak dia selesa sentiasa, yela, dia seorang yang kuat berpeluh. Takmo dia demam macam 1st time travel dulu.

Insyaallah dengan sedikit pengalaman time travel (baru 2 kali je kot travel keluar Pahang.Mihmih), tapi hope pengalaman ni berguna untuk ibu-ibu yang pertama kali macam aku ni.

Usia Amran ketika 1st time berjalan ke KL-Selangor-Perak tu baru nak masuk 4 bulan,belum boleh berguling2 @ meniarap sendiri lagi. Untuk elak aku penat , and sekali sekala letakkan Amran, kami bawa beanbag bersama. Tokki Amran duduk kat seat depan while kami dua beranak duk belakang,luas sikit nak bertinju.Eh? Time si anak ni nak tido, memang cam bertinju sikit kekdahnya. Kahkah.

Antara beanbag @ carseat, we both prefer beanbag coz lembut ,flexible & lebih menyerap hentakan . Dah la jalan Temerloh –KL tu dah cam roller coaster.  Begegau bebenao kaw! Tapi kne make sure beanbag ni fix elok2 kat seat blkg,kami cover belakang driver seat dengan bantal-alas-duduk-time pregnant. Boleh agak bantal cemana kan kan?  
Time ni tiba2 Amran nangis sebab tgn kanan cubit tgn kiri sendiri. Hahaha! Baru belajar tak sarung mitten.
Dari segi preparation susu dia, kami standby air letak separuh dlm each feeding bottle tu. Mini termos letak dlm beg supaya suhu tahan lama sikit. Sikit jela. Pun bolehhhhh~Susu letak dlm bekas cenggitu. Dapat yg 4 compartment lagi better.Seme ni dan baju lampin mandian wet tissue spare,kami taruk dlm bagpack. Tak terlarat nak heret beg baby yg bese2 org pakai cam handbeg tu. Rebeh sebelah bahu dah aritu... Ok tipu je.
 
Yang bekas susu air termos besar-besar, belakang kasi taruk ! Habis dlm bekas kecik tu, berenti mana-mana masjid, kita refill. Biasanya selang 2 jam Amran mintak susu, so untuk travel 6 jam++  perjalanan cukupla stok kecik-kecik ni.

Dari segi nak tukar pampers, kalau Amran ‘u-uk’ , kami akan segera berhenti & basuh di tandas mana-mana tempat yg sesuai. Kalau dia just kencing.boleh la hold skit.Hehe. Nak tukar dlm kereta x berani, risau kena ‘tembak’. Haha!


Dari segi pakaian lak, serik kot nak bagi dia nampak-comel-tapi-seksa! Aritu kengkonon teringin nak tengok dia pakai romper + lengging. Time tu kenduri kat Perak & kami beramai bergerak dari KL. Dalam kereta dia cool je, yela sbb beraircond kan. Tapi bila dah sampai kat kenduri tetengah hari buta tu, sian dia, kepanasan. Right after kenduri terus kitorang vogelkan dia dlm kereta. Dari Perak terus shoot balik Pahang, kat R & R Temerloh baru basah-basahkan badan dia & tu lah silap kami sebab lewat buat benda tu. Dia panas sebelum tu, pastu sejuk sangat masuk aircond, pastu panas semula bila singgah R & R ,then kami mandi kan dia, sejuk balik. Sampai umah, dia demam (T__T) 

Bila dah tau camtu kekdahnya, time balik beraya ke Kelantan itu hari (Amran dah 6 bulan), dalam kereta siap-siap tanggalkan baju dia, agak-agak nak berenti, sarung balik. Bagi dia guling-guling bebas kat seat belakang. Kalau pakai baju pun, siap-siap sapu tangan kecik lembap atas kepala dia. And of course, mainan banyak-banyak bawak bekal.Heeee.Sebab dia suka explore & main tak kira tempat. Complicated betul cara kami. Any tips?
Guling guling guling panjat panjat panjat
Sekarang Amran dah 8 bulan, dah pun bersolid food, tengah fikir camne nak bekal homemade food kat dia ni. Herm. Maybe bekal pisang or buah-buah, n bubur nasik beku dari umah kot. Sebab homestay nanti ada fridge. May Allah ease our planned untuk tak bagi fast food
(nestum,cerelac) kat Amran. 

Wednesday, July 16, 2014

CDM 25?


Salam sejahtera ke atas kamu!

Bila dah baca banyak-banyak komen pasal wanita pemarah tu, semenya dah macam keyboard warrior. Macam clearly know whats was actually happened. Memang tak patut pompuan tu marah-marah macam tu, dan semua org pun x berhak condemn dia teruk-teruk, lagi-lagi tindakan penyebar video. Apa yang dia peroleh dari penyebaran video tu?Puas hati bila dah jadi kes racist?
Bila aku cuba berada kat tempat pompuan tu, aku rasa aku faham dia.  Maybe disebabkan dia dah explain puncanya pada uncle tu, uncle tu boleh maafkan dia.

Dari cara perempuan tu marah-marah, seems like dia ada pendam problem @ mood tgh swing time tu. 
Tiba-tiba pulak kereta baru kena langgar. Apa yang dalam otak seme keluar di mulut. Perempuan memang boleh jadi ‘berani’ & bertukar karektor bila dia tengah ‘tak waras’.  Cuba kalau dia tengah waras, suh ulang tayang pun memang dia tak tergamak. How I know? Dah pernah jadi kat diri sendiri. Ngehngeh.

Antara dia & uncle tu dah settle. Tapi Malaysian tak settle lagi. 'Prihatin' betul.

Friday, April 25, 2014

Atasi Kelkatu Bersepah!


Assalamualaikum!

Pernah tak kelkatu a.k.a anai-anai terbang menyerang rumah tiba-tiba walaupun takde perubahan cuaca?Baru-baru ni hujan tak,panas ye,tetiba anai-anai ni datang menyerbu lampu neon nan indah kat umah. Sebelum ni tak kisah sangat pun, tapi dek kerana risau mende alah ni masuk telinga baby Amran maka gelabah la tutup lampu sana sini. Sementara nak tunggu masa masak makan malam, aku tidurkan baby Amran & husband tengah buat kerja sikit kat dapur tapi aku tak tau dia buat apa siap bertangga bagai. Bila aku ke dapur, dia pun pesan,

 "Yang minyak masak dalam mangkuk plastik tu tolong buang eh?".

 Aik,dia buat apa plak dengan minyak masak ni. Ketung ketang masak masak masak masak pung pang pung pang. Siap. Dah siap baru aku perasan ada plastik bergayut-gayut kat lampu.


Ohhhhhh. Ni lah projek beliau rupanya. Impress! Tak nak bagi anai-anai tu jatuh & merayau-rayau kat lantai, high possibility kacau baby nanti, maka plastik dilebarkan, sapu minyak & gantung di lampu. Melekat-lekat & tak jatuh, yeay! Tak perlu racun & beli pelekat tu. Jimat (^^)

Monday, April 21, 2014

Diet Atkins?


Salam sejahtera ke atas kamu!

Time pantang, memang mak marah berdiet coz menyusu badan. Memandangkan rezeki utk BF dah tak berapa nak ada,bekerja plak, penat + masa makan bertrabur ikut tahap ke-bizi-an kerja,
maka aku pun start la control makan...

Lepas dah try control makan tapi termakan jugak di malam hari & berat serupa tuuuuu je jugak, sampai en.Husband asyik perli -- "Kata nak diet??" sambil pandang senget-senget, maka aku pun nak try la berdiet.**Serius ni**

Adik pernah kurus amal D.A.
Ex-housemate susut banyak amal D.A.
My niece pun susut amal D.A.
So.Jom try.
Challenging myself.
Berat sekarang 54kg. Ikut tinggi,its not an ideal weight for me.Terlebih sikit.
Uniform kerja pun cam seksi gitew.
Induction 2 minggu.
Tapi body mesti cam berkecamuk sikit coz aku ambil pil perancang Marvelon, asyik lapa aje baq hang! Kriuk-kriuk angin dalam perut kat opis. Kus semangat.
Let's see if I can follow the regime in this 2 weeks. Will update the result later~

**Atkins ke laut.Kakakaka! Turun 2 kg jek sbb tak makan malam.Choi~

Friday, April 18, 2014

Kenangan owh!

Assalamualaikum, salam sejahtera ke atas kamu!

Kemas-kemas meja ofis tadi,jumpa benda alah ni. Kenangan owh!
Time preggy kan kena kira pergerakan baby sehingga 10 gerakan. Alang-alang dah kira gerakan,aku catit sekali masa gerakannya tu. Kertas ni aku tampal belakang name tag kerja. Siap gayut pen sekali. So boleh tau la rentak gerakan dia & pukul berapa dia aktif.

Waktu sangat aktif : Antara pukul 11:30am-1:30pm, perut berombak dan berirama ♫♪♫
Tak pernah cukup 10 kotak isi setiap hari. Lompong dek busy kerja.

Thursday, April 17, 2014

Review Minyak Kelapa Dara Tanamera

Salam sejahtera ke atas kamu!

Sebelum ni aku pernah menulis mengenai  Minyak Kelapa Dara Tanamera, yg aku guna utk preparation bersalin. Guna atas nasihat kawan, dia sendiri juga guna atas testimoni orang lain.

Meh nak bagi review lepas aku sendiri yang guna pulak. Mungkin takdir,mungkin jugak disebabkan mengamalkan produk ni dengan izin Allah, koyakan itu hanya dibuat (gunting) oleh sebab doktor nak memvacuum.  Dan guntingan tersebut tidaklah besar. Alhamdulillah.

Penggunaan semasa Mengandung:
·                     Untuk elak rekahan kulit
·                     Mudahkan proses bersalin tanpa pengoyakkan faraj
·                     Untuk elak sembelit

Lepas 30 weeks pregnancy, mulakan sapuan minyak ni kat perineum. Urut-urut. Sampai dah nak bersalin, kerapkan sapu. Tapi,bau kelapa nya memang kuat sikit la. Takde masalah kot utk itu. Mungkin ada yang bermasalah dengan kegatalan sikit masa mula-mula amal. Tapi lama-lama, ia akan okay.

Penutup minyak ni kemas. Sikit je yang keluar tiap kali tuang, so tak la membazir. Sampai sekarang minyak tu banyak lebih lagi. Aku guna utk sapu di kepala baby Amran since kepala nya ada kuping-kuping sikit. RM40, dan tahan lama, berbaloi-baloi minyak ni~!

Wednesday, April 16, 2014

I am a mommeyyyh!


     Naluri keibuan?

Sejujurnya aku seorang yang kekok dgn kanak-kanak, apatah lagi baby.  Mata ni pandang dey all sebagai manusia yang comel,tapi nak suruh aku asuh/jaga/main dgn diorg? Memang jadi sesi mata bertentang mata je la. **Krik krik krik**

Tiap kali aku pegang baby, diorang nangis. Nampak tak betapa takde aura keibuannya aku ni?So,aku surrender. Namo pegang baby no no no. Ihik

Bila dapat anak sedara, sekali sekala jugak pegangnya. Sorry Najla sayang. Bila dah pregnant,makngah nak  la belajar pegang baby. Mak ngah try dukung awak dengan steady dan awesomenya, tapi tak tersteady mana jugakla.
Makcik dukung nampak lebih stable & au naturel.Phew~
Dengan bakal anak-anak saudara (bertunang). Tak ke sedih betul dia? Mekap aku cam hantu aku rasa hahaha! **Seyes cam hantu**
Anak sedara sepupu. Ha yang ni stabil sikit.
Lepas je baby Amran lahir,maka bermula lah dunia baru  sebagai ibu. Oh ye, memang gelar kan diri ‘Ibu’ pun , sebab diri ni cam takde cirri-ciri keibuan pun, so bila nanti Amran panggil  ‘Ibu’, terasa la sikit keibuan tu nanti.  I am a proud mommy. Hnnnsss hnnnss kembang hidung.

Kat wad, nurse-nurse tanya,

Ni anak sulong ke?”
Aah
Patutla kekok nampak awak pegang” -------- Mekasih  (==)’

Balik berpantang, kena jugak bebel dengan mak coz kekok sangat pegang baby & tambah2 time mandikan dia.  Mau tak kekok, lembut sangat lagi oo  baby. Kalau jadi pape kat dia menyesal tak sudah. Kekoknya aku sebab berhati-hati sangat.

Sekarang, Alhamdulillah dah flexible sikit tangan ni. Kalau dah peluk anak,rasa tak nak lepas.
Bab tengah belajar sekarang : Tidurkan baby Amran dengan jayanya! Sebab duration aku nak tidurkan dia lebih lama dari yang en.husband buat. But thanks Allah, dikurniakan pasangan yang tak kekok dengan baby. Kalau tak,haru!

Tuesday, April 8, 2014

Pengalaman proses bersalin!



Salam Sejahtera ke atas kamu!


Alhamdulillah,dah 2 bulan lebih usia anak pertama kami,seorang putera yang comel! (^^,)
Hari keluar dari hospital, 4 Februari 2014
Bila kenangkan masa melahirkan, “best” sungguh~!Hahah.

Genap 40 minggu, doktor pesan perlu melalui proses induce, diarahkan mendaftar di wad bersalin kerana baby GDM, takleh lama-lama dalam perut dikhuatiri dia lemas. Actually admit di Hospital Pekan, Pahang. Masuk mendaftar 30 Januari 2014. Dan itu memang tarikh jangkaan due.
Hari mendaftar di Hospital Pekan. Tak sakit pape lagi, boleh la nak 'peace' bagai kan.
 Tapi pada hari pertama berada di wad, doktor hanya check jalan & keadaan baby. Langsung takde tanda jalan akan buka dalam masa terdekat. Pintu rahim kemas tertutup lagi. Keadaan baby dalam perut ok dan stabil, maka doktor tangguh proses induce.

31 Januari, check jalan,masih belum ada bukaan, dan tiada tanda akan bersalin jugak. Doktor monitor jantung baby. Selama ni jantung baby laju & berdebar, tiba-tiba hari ni,degup dia slow! Alamak! Hospital baru di daerah kecil ni,kemudahan bilik bedah takde, maka aku perlu ditransfer ke Hospital Kuantan. Doktor tak yakin untuk teruskan induce sebab memandangkan degup baby x stabil, in case baby lemas ketika usaha nak teran, takde bilik bedah untuk back up.

Perlu check out dari hospital Pekan jam 12 tengahari. Time tu dah mula rasa pinggang & perut tak selesa. Orang kata rasa contraction ni ala-ala senggugut. Tapi sebab tak pernah alami senggugut, so tak tau pun tu permulaan contraction. Ingatkan rasa tak selesa sebab tak makan lagi! So sebelum ke hospital Kuantan,sempat la lagi makan-makan kat hospital Pekan. Sedap oh lauk hospital rupanya.Ngehngeh.

Ke hospital Kuantan dengan ambulans. Dia punya laju perghh macam aku dah nak terberanak sangat-sangat dah. Dengan bergoncang & bumping tak hengat. Hello encik driver~! Tapi dek kerana ambulans tu bergoncang sakan, tiba-tiba sakit perut makin kuat. Keluar je dari ambulans, terus kena check jalan. Time tu doktor sahkan memang dah start contraction. Wehuuu takyah induce! 

Start dari tu dah mula sapu-sapu perut dah. Mak kata tu baru sikit rasanya.Nanti-nati lagi ‘best’. Pastu dia gelak. Sedapnya rasa dia oooiiiii~! (==)’

Suami teman sampai Maghrib. Pastu bila dia balik, tahan diri dari menangis . Sebab. Dah start kena hadapi sakit sorang-sorang. Huwaaaaa! Dia pesan suruh rehat, aku try tido tapi mata dah tak nak lelap. Start 8 malam, dah mula  tak selesa nak baring. Pusing kiri dan kanan, umang aih lagi ngeri rasa contraction tu. Tapi bila telentang, sakit pinggang plak sebab tampung perut. Selang 10 minit ‘dia’ datang. So,memang langsung takleh pejam mata. Pukul 1 pagi , tiba-tiba rasa cecair panas. Basah pad. Tanya nurse, tu ke air ketuban.  Dia cakap mungkin. Tapi dia tak check pun. Terasa hati. Huh.

Dekat pukul 2 pagi, aku tekan loceng, panggil nurse. Nurse yang sama datang pegang perut aku & tanya, “Anak sulong ke?”
Aku bagitau dia yang aku tak reti handle sakit tu. Ter-menitik jugak air mata ngadu kat dia. Kakakaka. Tapi teringat mak pesan, jangan nangis. Kena kuat semangat.

Time dia pegang tu,aku rasa lega sikit. Dia suruh bertenang and ajar cara pernafasan, and pesan, itu lah cara bernafas kat labor room nanti. Setiap kali datang contraction, tarikh nafas dalam-dalam ikut hidung, hembus dari mulut. Dia panggil doktor untuk check bukaan, baru 1cm.

Lepas nurse ajar bernafas tu, dapatla selelap dua antara gap contraction tu. Pukul 6 lebih, aku dah tak tahan, panggil nurse lagi. Check jalan, 4cm. Alhamdulillah! Disuruh makan & masuk labor room segera. Sempat minum nestum & milo sahaja. Tak kenyang pun.

Pukul 7:30, aku di katil kedua. Suami sampai & mula teman. Doktor masukkan cecair induce. Dijangka bukaan penuh jam 5 petang. Huhu~!Aku disuntik ubat tahan sakit. Ubat tu kata doktor boleh buat aku mengantuk. Dapatla rehat dari pukul 8am-12 tengahari. Lepas pada tu ubat tu dah tak berkesan. Dah start ramas jari suami tiap kali contraction. Sian dia. Hehe. Ada dia bercerita time aku sakit-sakit tu,nak tenangkan aku. Tapi, ceritanya time tu melintas kat telinga tapi aku blur apa benda dia citer tuh. Jawab pun merepek-repek je aku rasa.Heheh.

Dahaga tak yah cakapla. Mintak dengan suami,tapi nurse tak bagi minum. Siap mintak titiskan sikiiiiit je air pun tak leh. (T_T)
Sakit pinggang, mintak disapukan minyak panas, nurse marah membebel-bebel katanya normalla,nak jadi ibu ni memangla sakit macam-macam.Jangan la nak manja sangat.Heh.Kalo aku segar time tu nak jugak aku cepuk nurse tu.Tak efek pape pun kot sapu minyak tu,bagi aku lega skit je pun. Ciss!

2:30pm, aku sakit perut nak buang air besar. Nurse cakap,buang je atas katil. So, teran je la membuang kat situ :P
Lepas je membuang, doktor check jalan. Dah 9 cm! Maka dia suruh aku teran ,sama macam aku teran nak buang air tadi. Ohhh..dengan terernya aku teran muahahaha. Tapi lepas tahap dahi baby je. Selebihnya terpaksa vacuum sebab baby dah mula berak & dikhuatiri lemas. Plus, aku dah flat betul.

O ye, ketika teran, teknik handle kepala tu kena betul. Aku terperasan,apabila postur kepala tak betul, punggung terangkat. Tu yang boleh akibatkan koyakan besar. Ouchh! Nasib baik suami support, adjust kepala supaya tak salah postur. 
 Alhamdulillah, jam 3:21 pm, 1 Februari 2014, lahirlah Malik(Pemimpin) Amran (Yang Memakmurkan) b.Muhammad Abdullah~!
Mula-mula keluar dari perut,beratnya 3.50 kg, ni timbangan bila ditahan kat wad,turun 100gram.Uik?
Luka jahitan? Luaran, adalah dalam 1.5cm. Alhamdulillah. Tapi, jahitnya di bilik bedah. Dan siap disuntik epidural. Kebas separuh badan. Kenapa? Sebab aku dapat luka di pintu rahim. Puncanya teran awal sangat padahal pintu rahim tak buka lagi. Pelik,bila masa aku teran awal, padahalnya aku start teran bila nurse-nurse sorak suh teran. Ohhh. Rupanya time aku ‘membuang’ tu dah ter-teran.Ops. Muehehehe.

Tapi seronok pulak bila teringat balik, time bersalin tu, semua nurse yang ada bersorak bagi support.

 “ Lagi Maisarah, kuat lagi! Ha, betul dah cara teran tu,kuat lagi! Come on Maisarah, push! Push!” 

Kalau ada team pom pom girl mesti lagi meriah ni. Hahaha!

Dah 2 bulan 14 hari. Bestnya peluk & cium baby. Rezeki paling  mahal 

Saturday, January 4, 2014

Kesukaran & Pengalaman Baru ketika Hamil ❤

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.

Sepanjang pregnant, macam-macam ketakupayaan dirasa sikit demi sikit. Awal mengandung dari trimester pertama, masih mampu buat kerja rumah macam biasa. Cuma orang-orang selalu pesan,
“Jangan buat kerja berat”
Kerja berat tu macamana? Sebab aku rasa kerja-kerja umah takde la berat mana. Kecuali angkat benda berat, ha yang tu aku faham. Eheheheh. Kemudian , lama-lama baru aku faham sendiri. Antara yang aku rasa ‘berat’nya tu, apabila

*Mengemop lantai :  sebab terasa tekanan tenaga kita ‘tenyeh’ mop tu di perut.   Menyapu rileks lagi.
*Angkat benda berat : Yang ni of course la kan.

Selain dari tu, en.suami dah tak bagi panjat-panjat. Kategori bahaya la tu.

Trimester kedua
Dah mula rasa sakit pinggang time tidur malam. Tak boleh kekal iring satu side lama-lama, kena tukar. Dan sebab bantal khas untuk orang pregnant tu mahal sangat bagi aku, so aku lipat towel bagi tebal, and alas kat kawasan pinggang, adjust sesedap rasa ye tuan-tuan & puan-puan.
Camni la lapik tu, ganti dengan towel je. Kalau ada bantal nipis yang lain maybe lebih baik.
Pastu lama-lama, malas dah pakai lapik-lapik ni, memang lenguh masih lagi terasa kat pinggang, tapi badan dah get used kot, so. Bye bye towel-time-tidur.

Masuk bulan ke lima,dah tak nampak kaki.Hahaha! :
Sebab masuk 5 bulan, perut dah pesat membesar dengan tough! :P   
Terperasan ketika mandi. Pandang bawah,

 “Eh,mana kaki aku?” .

Dah tak boleh guna tandas cangkung: Sebab perut tolak kaki, jadi rasa tak stabil je duduk, macam nak tergolek ke belakang.

Dah mula susah nak potong kuku kaki sendiri. Terpaksa mintak tolong hubby. Nasib baik kuku kaki lambat panjang. Sebulan dua kali je la susahkan beliau bab tu.

Trimester ketiga
Masuk bulan ke 7, perut dah makin berat, dah mula sakit pinggang bila travel jauh.
Juga dah mula sukar untuk ~  
*Cukur bulu ehem-ehem **ops sensored**     
                              
*Nak pakai stoking-memang kena pusing habis kaki nak sarung stoking tu 
*Nak sarung kain sembahyang & seluar                                                     
*Nak tunduk lama-lama ambil wuduk kat surau ,especially yang paipnya separas lutut je tu.                                  
*Dah mula slow bangun dari duduk sebab kalau bangun drastik, sakitnya kat ari-ari! 

*Ha yang ni malas punya pasal, dah tak suka solat kat surau dengan sejadah, sebab bila dah bangun, malas dah nak tunduk pulak untuk ambil sejadah, and lipat :P  Memang dah mula sukar ambil barang yang jatuh,susah nak tunduk. 
Nasib baik karpet surau yang dikunjungi so far bersih-bersih.Heheh

Sekarang dah 9 bulan. Jalan dah tak larat nak laju, sebab baby dah masuk 'laluan'. So memang terasa keras di ari-ari.Sakit.Hukhuk. Extra careful now. 


P/S :   Saya adalah agen Produk Shaklee. Mahukan produk ini dengan harga rendah?Klik sini & PM saya. Ini produk kesihatan terbaik & paling meyakinkan yang pernah saya cuba,jangan gusar untuk 'melabur' bagi produk yang berbaloi ini 


Friday, January 3, 2014

8 tanda awal bersalin


Assalamualaikum & Salam Sejahtera


1. Sakit Belakang- Sakit belakang sering menjadi masalah utama wanita hamil,semakin lama semakin kerap dan kuat. Ia akan jadi lebih teruk pada bahagian bawah belakang. Keadaan ini berlaku kerana bayi dalam kandungan beralih kedudukan dan menekan tulang belakang.


Jika sukar untuk berjalan, minta suami anda urut bahagian belakang semasa anda berbaring secara mengiring.

2. Kontraksi rahim-  Kontraksi adalah  rasa tegang pada perut malah kadang-kadang anda  akan berasa sakit di bahagian tengah perut sehingga ke bahagian ari-ari.
Sekiranya sudah mengalami kontraksi,cuba perhatikan dan catatkan jarak masa di antaranya.Kontraksi sebenar berlaku secara  teratur  pada jarak masa yang konsisten. 

**Aku kerap rasa sakit kat ari-ari ni especially bila bangun dari duduk,maybe sebab berat kot.Belum tahap sakit konsisten lagi**

Jika kontraksi yang dialami berlaku setipa lima minit dan perut mengeras dalam masa 20 hingga 45 saat setiap kali, secara teratur dan semakin kerap,segera bergegas ke hospital pilihan agar anda boleh mendapatkan pemantauan daripada doktor yang memeriksa kehamilan.Perlu diingatkan bahawa braxton Hicks tidak sama dengan kontraksi sebenar. Ia kurang menyakitkan, tidak teratur dan lama-kelamaan akan hilang sendiri. 

3. Bloody show- Terdapat segelintir wanita yang mengalami tanda berupa lendir pekat bercampur darah yang keluar daripada faraj. Lendir ini merupakan pluk mukus seperti gam lekang yang keluar dari laluan pintu rahim apabila serviks mula menipis.Perlu diketahui,apabila lendir ini keluar, ia bererti bayi sudah bersedia untuk bergerak ke saluran peranakan. 

Jika anda mengalami tanda sebegini, anda tidak perlu tergesa-gesa untuk ke hospital.  Hal ini boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin.

4. Pecah Ketuban- Kebiasaannya keadaan ini berlaku apabila ada lelehan air yang keluar daripada faraj dalam jumlah yang banyak. Air yang keluar itu seharusnya jernih dan tidak berwarna. Sebaliknya jika air itu berwarna hijau, itu menandakan bayi sudah pun membuang air besar ketika masih  berada dalam kandungan.


Ramai wanita hamil  yang keliru tentang perbezaan air ketuban dan air kencing. Untuk pengetahuan,air ketuban keluar tanpa anda mengalami rasa ingin membuang air kecil. Air ini berwarna jernih dan tidak berbau.  Tidak seperti air kencing yang berwarna kuning dan berbau hancing.


Apabila mengalami tanda seperti ini, sebaik-baiknya anda perlu segera berangkat ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.Jika dibiarkan terlalu lama, ia boleh menyebabkan jangkitan kuman. Sementara itu, menurut kajian kebanyakan wanita tidak pecah ketuban sehinggalah di saat-saat akhir proses bersalin.Apa yang berlaku ialah doktor akan memecahkan ketuban anda untuk mempercepatkan proses bersalin


5. Serviks terbuka- Sebaik sahaja kontraksi berlaku,pangkal rahim anda akan menjadi lebih lembut dan lebih nipis. Walau bagaimanapun,hanya doktor yang berupaya mengetahui perubahan serviks semasa pemeriksaan faraj dilakukan.Pembukaan di bahagian pangkal rahim dapat dikesan dengan skala 1cm hingga 10cm.


6. Perut memulas- Disebabkan bayi sudah mula bergerak ke saluran peranakan,ia akan memberi tekanan kepada saluran yang dikhususkan untuk membuang air besar. Sesetengah wanita akan mengalami keadaan di mana kerap ke tandas kerana terasa ingin membuang air besar. Anda dinasihatkan agar berhati-hati dan prihatin dengan tanda seperti ini kerana dikhuatiri timbul kejadian tidak diingini seperti bersalin di dalam tandas dan umpamanya.


7. Perut "turun"- Perut anda akan kelihatan membuncit di bahagian bawah,manakala bahagian atas terasa ringan atau kosong. Keadaan ini menandakan bayi sudah mula turun ke bawah dan memasuki saluran peranakan. Hal ini biasanya berlaku di sekitar dua minggu sebelum kelahiran.
**Kalau tak perasan, cara untuk ukur sama ada perut sudah ke bawah atau belum,letakkan tapak tgn bermula dari hujung dada ke perut.Jika tapak tangan dalam keadaan flat dan tidak condong,bermakna perut anda sudah turun**
Contoh seperti  kedudukan tangan kiri model (yang bercincin) , cuma lebih rapat ke dada. Tangan model adalah condong mengikut perut, bermakna perut  masih belum turun.
8. Kerap membuang air kecil- Apabila bayi sudah bergerak ke bawah,sudah pasti ia akan memberi tekanan pada pundi kencing. Atas sebab itulah,anda akan mula kerap berasa hendak membuang air kecil. 

Update : Sekarang Alhamdulillah sudah selamat bersalin, tidak semua di atas aku alami pada waktu hampir bersalin tu, yang aku alami mengikut turutan adalah:
1. Perut tak selesa sebelum datang contraction ( Tengahari 31/1/2014) 

2. Contraction selang 15 minit. ( Tengahari 31/1/2014) 
3. Bloody show, ketika contraction tu aku dah pun mula pakai pad heavy flow punya. ( Petang 31/1/2014) 
4. Keluar air ketuban, rasa lelehan panas tiba2 even tak rasa nak kencing pun,and meleleh laju tak boleh kawal. Memang basah pad. ( Tgh malam 31/1/2014) 
5. Contraction selang 10 minit. ( 3 @ 4 am 1/2/2014)
6. Bukaan 1 cm ( 6am 1/2/2014)
7. Perut memulas & memang buang air besar atas katil labor room (theheheh :P) (Dalam pukul 2.30++pm kot 1/2/2014)
8. Bukaan 9 cm, teran &  bersalin ! (Right after lepas hajat tadi hehe)

P/S :   Saya adalah agen Produk Shaklee. Mahukan produk ini dengan harga rendah?Klik sini & PM saya. Ini produk kesihatan terbaik & paling meyakinkan yang pernah saya cuba,jangan gusar untuk 'melabur' bagi produk yang berbaloi ini